Hrvatski radio

Radio Pula

Tri zlata i bronca Istarskog borca

21.03.2022.

13:54

Autor: HRT

Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2022.

Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2022.

Foto: Istarski borac / ustupljena fotografija

Judaši judo kluba Istarski borac osvojili su tri zlata i jednu broncu na seniorskom prvenstvu Hrvatske u judu. Pulski borci Dani Klačar, Robert Klačar i Dominik Družeta obranili su prošlogodišnji naslov prvaka Hrvatske. 

Dani Klačar još je jednom pokazao da nema konkurenciju u državi u kategoriji do 60 kg. Na ovom je natjecanju posebno pokazao svoju kvalitetu u borbi u parteru i sve je svoje protivnike svladao na način da im nije dozvolio povratak u stojeći stav. S lakoćom je stigao do polufinala, a u polufinalnoj je borbi već nakon 23 sekunde izvukao polugu najvećem konkurentu u kategoriji Ivanu Škomrlju (Kaštela). U finalnom je dvoboju protiv Filipa Cveka (Panda Zagreb) bio još efikasniji te je nakon 21 sekunde okončao borbu gušenjem.


Robert Klačar i Dominik Družeta nastupili su u kategoriji višoj od njihove prirodne. Budući da ih za dva tjedna očekuje nastup na Grand slam turniru u turskoj Antalyi, odlučeno je da se ne iscrpljuju skidanjem kilograma za državno prvenstvo i remete pripremu za međunarodni program. No ni to ih nije omelo na putu do još jednog naslova državnih prvaka.


Klačar je tako bio najbolji u kategoriji do 73 kg. Pobjedama nad Dinom Makarovićem (Zagreb) i Timonom Perićem (Lika Zagreb) došao je do polufinala. U polufinalu je protivnika Patrika Sumpora (Zagreb) natjerao na dvije kazne, pa u posljednjoj minuti plasirao ručno bacanje za prednost koju je bez rizika sačuvao do kraja. U finalu mu je protivnik bio Josip Berc (Zagreb). Prvi je dio borbe bio izjednačen, no zatim je pulski borac dignuo ritam i sa dva bacanja stigao do zlata.


Dominik Družeta već je navikao da u Hrvatskoj nastupa u kategoriji do 90 kg, na ligaškim natjecanjima i prvenstvima Države. Tako je obranio prošlogodišnji naslov osvojen u toj kategoriji. Nakon što je u prvom kolu bio slobodan, pobjedama nad Zvonimirom Knezovićem (Centar Zagreb) i Jakovom Božanom (Zagreb) ušao je u polufinale. Iako se protiv izvrsnog Dubrovčanina Josipa Bulića očekivala teška i neizvjesna borba, Dominik je već u prvoj minuti gušenjem u parteru natjerao protivnika na predaju. Na identičan način slavio je i u reprizi prošlogodišnjeg finala protiv Antonija Ernješa Garašića (Black belt Zagreb), te je tako stigao do svog osmog naslova seniorskog prvaka Hrvatske.


Sa tri je zlata momčad Istarskog borca osvojila i ekipno prvo mjesto, ispred splitskog Studenta i judo kluba Zagreb.


Brončanu medalju osvojila je jedina pulska predstavnica Lara Kliba u kategoriji do 70 kg, koja tako nije uspjela obraniti prošlogodišnji naslov.


Mladi predstavnici Istarskog borca također su se prikazali u dobrom izdanju. Juraj Teković bio je sedmi u kategoriji do 81 kg, a u istoj su kategoriji Fran Radolović i David Sokolović bili deveti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR