Hrvatski radio

Radio Pula

Više od 1100 studenata sportaša iz cijele Hrvatske u Poreču

07.06.2023.

11:49

Autor: HRT

Finals 23 logo

Finals 23 logo

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Događaj u kalendaru Hrvatskog akademskog sportskog saveza, UniSport Finals, održat će se od 8. do 11. lipnja u Poreču pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te uz podršku Grada Poreča.

Sudjelovat će ukupno 1300 sudionika, od čega 1100 perspektivnih studenata sportaša koji će, predstavljajući boje svojih sveučilišta i veleučilišta, snage odmjeriti u 12 sportova. Program započinje 8. lipnja svečanom ceremonijom otvorenja i defileom sportaša uz bazen hotela Delfin, dok je natjecateljski dio na rasporedu iduća dva dana.


Petak (9. lipnja) rezerviran je za polufinalne borbe, dok u subotu (10. lipnja) slijede finalni susreti te podjela odličja i prestižnih titula nacionalnih prvaka. Studentice i studenti 17 visokih učilišta Hrvatske ovoga će se puta natjecati u 12 sportova – rukometu, košarci, odbojci, futsalu, nogometu, tenisu, stolnom tenisu, badmintonu, košarci 3x3, odbojci na pijesku, šahu i e-sportu. Nakon prošlogodišnje premijere e-sporta na Finalsima, ove će godine u Poreču po prvi puta nastupiti nogometaši i nogometašice uz futsal, najpopularniji UnisportHR sport. Prvaci UniSport Finalsa 2023. osigurat će plasman na iduće Europske sveučilišne igre dogodine u Debrecenu i Miškolcu.


Novitet je volonterska i leadership akademija UniSport ViLA - edukativni program Hrvatskog akademskog sportskog saveza kojem je cilj mladima približiti teme volontiranja u sportu i sportskog menadžmenta iz prakse. Kao uvjet za volontiranje na UniSport Finals, prva generacija polaznika prošla je pet online predavanja kroz tri različita tima i uz brojne goste predavače, a sada im slijedi praktični dio.


Uz potporu Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske lige za hipertenziju, Sveučilišta u Zagrebu, Europske sveučilište sportske asocijacije (EUSA), akademskih i drugih partnera, Hrvatski akademski sportski savez na Finalsima bit će domaćin prve konferencije 4 Healthy Academic Society. Konferencija će se održati 8. i 9. lipnja uz predavanja, akademike, zdravstvene stručnjake i zagovornike zdravog načina života iz cijelog svijeta, koji će podijeliti svoje uvide i istraživanja na temu dualnih karijera, zdravlja, tjelesnog odgoja i tjelesne aktivnosti studenata na sveučilišnoj razini, promicanja zdravijih radnih i studijskih navika, kao i strategije za poboljšanje sveukupne dobrobiti akademske zajednice. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.