Hrvatski radio

Radio Pula

Završeno 9. izdanje utrke Istria 100 by UTMB

11.04.2022.

07:58

Autor: HRT

2022 - Istria 100 by UTMB - DODJELA NAGRADA Umag

2022 - Istria 100 by UTMB - DODJELA NAGRADA Umag

Foto: Goran Jakus / ustupljena fotografija

U Istri je protekloga vikenda održana međunarodna ultra trail utrka Istria 100 by UTMB. Okupila je više od 1.000 trkača iz 46 zemalja svijeta. Pobjednik najduže utrke od 168km je Robert Hajnal iz Rumunjske koji je udaljenost od Labina do Umaga istrčao za 18 sati 26 minuta i 47 sekundi.

- Očekivali smo utrku punu uzbuđenja, ali je i nas iznenadilo koliko su svi trkači i trkačice srčano krenuli u osvajanje najavljenih rekorda. Osvajači zlatnih medalji na gotovo svim duljinama izdvojili su se nakon manje od polovice utrke, ali su zato borbe za 2. i 3. mjesta do samog kraja utrke bila nevjerojatno neizvjesna rekao je Alen Paliska, direktor Utrke,


Robert Hajnal, Elitni trkač porijeklom iz Rumunjske, iz Labina je na RED utrku od 168km krenuo pomalo sa zadrškom. Dopustio je kolegama trkačima da odrade prvu dionicu do Plominske luke u tempu koji njima odgovara. Mudro je odradio dionicu do Mošćeničke Drage gdje je nakon izlaska iz kontrolne zone preuzeo vodstvo koje je do kraja utrke samo povećavao, te završio utrku u vremenu od 18 sati 26 minuta i 47 sekundi i ostvario najavljeni rekord nove trase. Razlika između njega i drugoplasiranog Talijana Roberta Mastrotta iznosi više od sat vremena. Trećeplasirani, Čeh Aleš Sedlak također kasnio je za Mastrottom 40 minuta. Tek minutu kasnije u cilj je ušao Nepalac Sange Sherpa koji je na Trsteniku usporio i izgubio prednost pred ostalima.


Španjolka Ragna  Debats osvojila je 1. mjesto u kategoriji žena i 5. mjesto ukupno. Švicarka Luiza Buehler osvojila je 2. mjesto u kategoriji žena i 6. mjesto ukupno. 


Kraću utrku BLUE od 128km diktirao je Nizozemac Peter Van Der Zon koji je stazom proletio za 13 sati 34 minute i 54 sekundi. Drugi iza njega bio je Kanađanin Galen Reynolds, a treći Slovak Tomaš Borčin. Prva žena, Mađarica Ildiko Wermescher završila je utrku za 18 sati 49 minuta i 48 sekunde.


Na GREEN utrci od 68km sudjelovali su nama već poznati trkači Slovak Martin Halasz i Portugalac Helio Fumo. Martin je utrku završio za 5 sati 33 minute i 21 sekundu, a Fumo za 6 minute dulje. Halasz i Fumo su do samog kraja utrku provodili u nadmudrivanju i strategiziranju za osvajanje prvog mjesta, dok je Nizozemac Huub Van Noorden koristio priliku dodatno im nabijati tempo. Latvijka Anete Švilpe završila je utrku za 6 sati 34 minute i 26 sekundi. Slijedila ju je sunarodnjakinja Latvijka Irita Pukite na drugom mjestu, a na trećem mjestu završila je Švicarka Corina Sommer.


Na YELLOW utrci od 40 km, Švicarac Kevin Vermeulen utrčao je u cilj s vremenom od 2 sata 50 minuta i 25 sekundi. Slijedili su ga je Talijani, Gianluca Ghiano na 2. mjestu i Michele Meridio na 3. mjestu. Od žena, prvo je mjesto osvojila naša Hrvatica Irena Smojver s vremenom od 3 sata 58 minuta i 28 sekundi. Drugo mjesto osvojila je Makedonka Elena Rtoska, a treće mjesto Rumunjka Cristina Cecan.


Utrkom WHITE powered by HEP od 20 km projurio je Francuz Demien Humbert u vremenu od 1 sat 15 minuta i 49 sekundi. Drugoplasirani je Hrvat, naš Marko Horvat, a trećeplasirani je Slovenac Miha Romic. U ženskoj kategoriji prva je Talijanka Alessia Menel, drugoplasirana je Nijemica Sandra Bannernberg, a trećeplasirana je naša Hrvatica Martina Kordić.


Ovisno o duljini staze koju su izabrali, u petak 8. i subotu 9. travnja, trkači su kretali na svoje izabrane utrke iz Labina (168 km), Lovrana (128 km), Buzeta (68 km), Motovuna (40 km) da bi potom svi prošli kroz ciljnu ravninu u Umagu.


Nedjelja 10. travnja rezervirana je za najkraću, ali najdinamičniju White powered by HEP koja kreće iz Grožnjana i trči se udaljenost od 20 km, te za dodjelu nagrada na ceremoniji proglašenja pobjednika koja se održava u Umagu u 13h.


Naša tradicionalno najjača internacionalna ultra trail utrka u Istri, od ove je godine dio je UTMB® World Series trail platforme. Cilj World Series trail platforme je omogućiti trkačima ekskluzivan pristup vrhunskom trail sportu, ali i finalu svjetske serije utrka, UTMB® Mont-Blancu. UTMB® World Series sačinjava 30 međunarodnih trail utrka, a Istria 100 by UTMB® sa da je dio tog odabranog društva i pritom prva utrka u povijesti World Series ciklusa utrka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR