Hrvatski radio

Radio Pula

100 milijuna kuna za razvoj Istre - potpisani ugovori s ministricom Žalac

27.07.2018.

15:58

Autor: Tatjana Kaštelan

Potpisnici ugovora o razvoju Istre u ukupnom iznosu od 100 milijuna kuna (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Potpisnici ugovora o razvoju Istre u ukupnom iznosu od 100 milijuna kuna (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Puli je potpisala ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija od 2014. do 2020. godine. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna.

Projekti su usmjereni u obnovu prirodne baštine, nabavu autobusa i gradnju hospicija, za što je osigurano 49 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je važnost projekata za gospodarski razvoj, prije svega za jačanje turizma.

Potpisan je ugovor o gradnji hospicija u Puli. Riječ je o projektu vrijednom petnaest milijuna kuna od čega je iz državnog proračuna kroz tri proračunske godine u dogovoru s Ministarstvom financija osigurano deset milijuna, rekla je ministrica Žalac.

Porečki i pulski biskup monsinjor Dražen Kutleša istaknuo je kako je u ovom projektu najvažnije da prepoznajemo običnog malog čovjeka, da kada je najpotrebnije vidimo, i po tome se svako društvo vrednuje - koliko gleda na one najslabije.

Uspješna županija u privlačenju europskih sredstava. No, želimo biti prvi, rekao je istarski župan Valter Flego. No, ne želimo trčati samo za brojkama već za održivim turizmom, što ovim projektima i radimo. Tu nećemo stati, dodao je Flego.

Ovo je veliki dan ne samo za Pulu već za cijelo urbano područje. Tu se vidi decentralizacija sredstava europskih fondova, jer su upravo jedinice lokalne samouprave bile te koje su kreirale programe, projekte i ciljeve, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Potpisani su i ugovori za projekt ITU mehanizma – nabave i gradnje punionice autobusa. Direktor Pulaprometa Igor Škatar rekao je kako je 33 milijuna kuna iznimno značajno za oba projekta, jer nam daje mogućnost za ulaganje u područje cijele bivše Općine Pula.

Potpisani su ugovori 'Održivog razvoja krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag' te za projekt Općine Vrsar 'Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima'.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric istaknuo je kako će sredstva doprinijeti očuvanju prirodne baštine i turizma odnosno gospodarskog razvoja.

Projekti ruralnoga razvoja te međunarodne suradnje Hrvatska – Slovenija – Italija bit će, čulo se, idući koraci u korištenju novca Europske unije.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.