Hrvatski radio

Radio Pula

105 ljeta fra Berarda Ante Barčića

14.06.2015.

12:03

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Simpatičan, drag, mudar - i za svoje godine iznimno lucidan, fra Berard iz Župe Svetoga Antuna u Puli - knjiga je vremena. A kako i ne bi bio kad ima 105 godina! Do ovoga je Božića služio misu, sad je ipak malo usporio, kaže nam, jer uskoro će - 106!

U miru pulskoga samostana Sv. Antuna već 37 godina živi fra Berard Ante Barčić. U rujnu će proslaviti svoj 106. rođendan. U spokoju sobice sada se odvija glavnina njegovoga življenja, priča nam. Ujutro ustaje u 7 i 30, sam se uredi, obrije, doručkuje. Nakon molitve, prelista dnevne novine i do ručka moli. Tako u molitvi i knjigama provodi dan.

Skromno živi svoj vijek fra Berard. Rođen 1910. na Rabu, put ga vodi prema Dubrovniku, Splitu, Banja Luci na vojnički rok. A nakon svećeničkoga ređenja, u Zagreb na Prirodoslovno-matematički fakultet. Idućih 30 godina predaje u franjevačkoj Gimnaziji nadomak Korčule. I danas čuva ocjene SVIH svojih učenika.

Njegov je život ispunjen, kaže nam. Želio je ljudima širiti Evanđelje i to mu je Božjom voljom dopušteno. Tužan je što ljudi ne misle više o duhovnom. U molitvi za ljude ostavljamo tako fra Berarda, radosnog zbog našega snimanja. Ostavljamo ga u još jednoj pripremi za susret s Bogom.

Poslušajte tonski prilog i pogledajte galeriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.