Hrvatski radio

Radio Pula

12 društvenih programa kreirano na Akademiji Aktivni(h) u zajednici

22.03.2022.

11:09

Autor: HRT

Akademija Aktivni(h) u zajednici

Akademija Aktivni(h) u zajednici

Foto: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva / ustupljena fotografija

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva provela je četvrtu Akademiju aktivni(h) u zajednici okupivši 12 aktivnih građana koji žele doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice te povećati njezin društveni kapital. Programi će se tijekom narednih mjeseci provesti u 9 lokalnih zajednica Sisačko–moslavačke, Istarske, Primorsko–goranske i Karlovačke županije. 

Trodnevna intenzivna edukacija uvodni je dio višemjesečnog individualnog mentorstva koje je prilagođeno svakom pojedinom društvenom programu, a koji obuhvaćaju teme poput valorizacije tradicije i kulture - ribarstva i ratarstva, radionica za djecu i mlade u svrhu poticanja na bavljenje poljoprivredom i povezivanja s prirodom, uređenja školskih vrtova, educiranja o vodenim sportovima u svrhu poticanja na korištenje gradskog bazena u terapijske svrhe, organizacije sajma kulturnjaka i umjetnika s ciljem povećanja društveno-kulturnog sadržaja, osiguravanje medicinskog tehničara u skloništu za beskućnike za njegu korisnika skloništa koji su tek otpušteni iz bolnice te im je potrebna kućna njega, organizacija događaja s ciljem društvene inkluzije mladih, pokretanja časopisa koji će okupljati informacije o događajima udruga Rojca, organizacija događaja „Iz vaših cipela u naše kotače“ o podizanju svijesti o uklanjanju arhitektonskih i komunikacijskih barijera s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom u kolicima, uređenja prostora koji će služiti za održavanje kreativnih radionica za djecu i mlade, edukacije za mlade o recikliranju i odvajanju otpada, akcije čišćenja, sadnja stabala, besplatni sistematski pregledi u školama, osvještavanje roditelja o problemima pretilosti djece te održavanje besplatnih treninga za djecu i mlade.


Kako bi se navedeni programi ostvarili uspješno, Akademija je započela s mapiranjem potencijala zajednice koji se mogu staviti u funkciju povećanja društvenog kapitala kroz rješenja za uočene probleme. Nastavljeno je s mapiranjem osobnog kapitala obzirom da su individualnost pojedinaca, vještine ali i osobnost važne za pokretanje društvenih programa. Nakon mapiranja osobnih i potencijala zajednice krenulo se s razradom društvenih programa koje će sudionici provesti u svojim lokalnim zajednicama, a kroz cijeli proces, sudionike je vodila Upraviteljica Zaklade Helga Možé. Akademija je ugostila i psihologinju Sanju Matijaš koja je sudionicima približila tehnike prevencije burn-out sindroma, a koji je sve češći. Sindrom burn-out ili sindrom izgaranja je stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim stresom, a koji dovodi do gubitka motivacije i smislenosti vlastitog rada. Zadnji dan Akademije Aktivni(h) u zajednici bio je posvećen brendiranju, društvenim mrežama i digitalnom marketingu. Kolika je važnost vidljivosti takvih akcija, kako druge dionike zainteresirati na uključenje, kako pridobiti donatore, volontere, ali i koliko je važan osobni brend osoba koje provode društvene programe, sudionicima je približio brend strateg Muamer Mujević.


Na Akademiji su sudjelovali aktivni građani, član savjeta mladih, predstavnici javne uprave i javne ustanove, predstavnici već uhodanih udruga, predstavnici raznih organizacija koje svoj rad usmjeravaju razvoju lokalne zajednice i individualci koji žele nešto učiniti u svojoj lokalnoj zajednici.


Akademija aktivni(h) u zajednici provodi se u sklopu programa "Aktivni u zajednici“ u okviru programske suradnje i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR