Hrvatski radio

Radio Pula

12. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti "Arterija"

19.08.2021.

11:59

Autor: Tomislav Šikić

Foto: kolaž/ustupljene fotografije

Foto: kolaž/ustupljene fotografije

Foto: - / -

12. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti "Arterija" s podnaslovom "Nema sigurnosnog pologa: in memoriam Heiko Daxl" održava se od 19. do 22. kolovoza u Muzeju Lapidarium, Galeriji Rigo, Mlinskoj ulici i parku, Zajednici Talijana Novigrad i na Velikom trgu.

12. Arterija posvećena je radosti eksperimentiranja, inovativnim umjetničkim praksama koje se uvijek kreću po rubovima optičkih i akustičnih fenomena do svjesnog angažiranja osjetilne percepcije promatrača, bilo sluha, vida ili dodira. Budući da je Novigrad bio domaćinom Media-Scapea (međunarodnih izložbi medijske umjetnosti, simpozija, projekcija i performansa) od 2006. do 2009. u organizaciji Heika Daxla, Ingeborg Füleppe i Jerice Ziherl, ovogodišnji je festival posvećen tim događajima koji su na neki način predvodnici onoga što je danas prevladavajuće u svijetu medijske umjetnosti.

Festival je posvećen i Heiku Daxlu (Oldenburg 1957.- Berlin 2012.), njemačkom medijskom umjetniku i kustosu osnivaču Meadia-Scapea, koji je volio Novigrad jednako kao i Zagreb i Berlin, gdje je živio i radio. Na festival su pozvani neki od umjetnika koji su sudjelovali na antologijskim Media-Scapeima, neki od umjetnika koji su bliski temama i ciljevima Heikovih projekata i manifestacija, ali prije svega, ističu u Muzeju Lapidarium, žele izložiti ono što je sačuvano u Muzeju, tj. dio njegove zbirke koja je nastala donacijama umjetnika Media-Scapea. 

Kustosica 12. Arterije je Jerica Ziherl, u suradnji s Ingeborg Fülepp (Centar za inovativne medije CIM-APURI Rijeka), te stručnim suradnicama Anikom Mijanović, Renatom Kmet i Jolandom Todorović.

 

Ravnateljica Muzeja Lapidarium Jerica Ziherl

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.