Hrvatski radio

Radio Pula

13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

20.10.2021.

13:00

Autor: Tomislav Šikić

Foto: vizual/snimka zaslona/kolaž

Foto: vizual/snimka zaslona/kolaž

Foto: - / -

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 20. do 22. listopada u Umagu se održava 13. savjetovanje za narodne knjižnice u RH s međunarodnim sudjelovanjem koje će okupiti knjižničare iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Švicarske.

Savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj najveći je skup te vrste u zemlji koji svake dvije godine u drugom gradu okuplja knjižničare narodnih knjižnica iz cijele Hrvatske kako bi razmijenili iskustva i raspravljali o značajnim temama za razvoj narodnih knjižnica te poboljšanje njihovih usluga. Ovogodišnja je tema Savjetovanja jačanje kulturne, obrazovne i društvene uloge narodnih knjižnica u globalnim kriznim situacijama, a u tri dna održava se više od 45 izlaganja. Svrha je Savjetovanja uputiti knjižnice na međusobno povezivanje u promijenjenim uvjetima uzrokovanima kriznim situacijama radi njihova razvoja u novome normalnom okruženju. 

Savjetovanje obuhvaća i teme povezane s programom Godina čitanja koje provodi Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kao i Knjižničarski filmski festival. U dvije panel rasprave govori se o promjenama u upravljačkoj i profesionalnoj strukturi Međunarodnog saveza knjižničarskih društva i ustanova (IFLA) te o novim podzakonskim aktima (standardima i pravilnicima). 

Na izlagačkom programu Skupa predstavljaju se tvrtke Primat Logistika, ProTrade Croatia i Crescat kao i hrvatski nakladnici Fraktura i Katarina Zrinski s najnovijim izdanjima koje zainteresirani mogu kupiti po prigodnim cijenama. U izlagačkom dijelu programa predstavlja se i Gradska knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica sa svojom mobilnom aplikacijom mKnjižnica. 

Sudionici Savjetovanja u sklopu programa Skupa posjetit će Gradsku knjižnicu Umag koja je domaćin i suorganizator ovogodišnjeg Savjetovanja. Uz Gradsku knjižnicu Umag suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice) i Društvo bibliotekara Istre, a partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani (NUK) i Savez knjižničarskih društava Slovenije (ZBDS). 

Skup se održava u sklopu programa Godina čitanja i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.