Hrvatski radio

Radio Pula

15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

18.01.2021.

09:50

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice prilika je da podsjetimo na važnost redovitih ginekoloških pregleda i na cijepljenje protiv HPV-a, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli pojavu bolesti i smrti od raka vrata maternice – bolesti koja ne treba postojati.

Za razliku od nekih drugih sijela raka, glavni uzročnik raka vrata maternice je poznat, a to je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Najopasniji za razvoj raka su visokorizični tipovi HPV-a (najčešće tip 16 i 18) dok niskorizični tipovi uzrokuju anogenitalne bradavice (kondilome). Ako HPV infekcija ne nestane nego prijeđe u kroničnu upalu, s vremenom (10-15 godina) stanice vrata maternice se mijenjaju, postaju sve zloćudnije te se na kraju razvija rak vrata maternice. 

HPV infekciju ni nepravilne stanice vrata maternice žene ne primjećuju - nema znakova bolesti. Znakovi bolesti javljaju se kad je rak već razvijen. Promjene na stanicama (koje još nisu rak) mogu se jedino otkriti prilikom redovitih ginekoloških pregleda i to Papa testom. Papa test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom ginekolog uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice te ga šalje na citološki pregled. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se i uspješno liječe. 

U prosjeku godišnje u Istarskoj županiji 33 žena oboli od nekog oblika ove bolesti i to 18 žene obole od raka vrata maternice, a  15 žena od početnog oblika raka tzv. karcinoma in situ. Od raka vrata maternice umre godišnje 7 žena. U ukupnoj ženskoj populaciji rak vrata maternice na devetom je mjestu (iza raka dojke, debelog i završnog crijeva, pluća, trupa maternice, štitnjače, jajnika, melanoma i gušterače). Kad se otkrije ta bolest, kod žena mlađe dobi samo je u 38,6% riječ o raku, a ostalo je početni oblik, dok je kod žena iznad 50 g. rak kod njih 74,4%. U oboljelima od raka vrata maternice 64,3% su žene u dobi iznad 50 godina, a kod oboljelih od blažeg, početnog oblika raka žene te dobi čine samo 26,0%. Također 85,1% umrlih od raka vrata maternice je starije dobi. Navedeno ukazuje da starije žene trebaju više voditi računa o svom zdravlju te redovito i nakon menopauze odlaziti na ginekološke preglede. 

Rak vrata maternice može se spriječiti redovitim ginekološkim pregledom (Papa test svake tri godine i HPV test nakon 30.g. života) te cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa (HPV). 

Žene koje duže od tri godine nisu bile na ginekološkom pregledu - DOGOVORITE PREGLED, jer Vam on može spasiti život.

Imate li izabranog ginekologa? 

Žene  u zreloj i starijoj dobi  - NE ODGAĐAJTE odlazak na preventivne ginekološke preglede jer se njima, osim sprječavanja raka vrata maternice, mogu naći i liječiti druge bolesti i stanja koje ugrožavaju život (druga sijela ginekološkog raka – jajnici, trup maternice) ili narušavaju kvalitetu života (npr. bježanje mokraće zbog spuštanja maternice).  

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je u svibnju 2018. na globalnu koordiniranu akciju za eliminaciju te bolesti u stanovništvu – cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledima. Kako bi navedeno bilo ostvareno predlaže ciljeve koje treba dostići do 2030.g.: 

  • 90% djevojčica u potpunosti procijepljene protiv HPV-a u dobi od 15 g.
  • 70% žena u dobi 35-45 g. obavlja probir na HPV visoko osjetljivim testom,
  • 90% žena oboljelih od raka vrata maternice dobiva odgovarajuće liječenje i skrb.

Možemo li svi zajedno odgovornim ponašanjem eliminirati ovaj rak i u Istri?

(mr.sc. Danijela Lazarić-Zec, dr.med., spec. epidemiolog, Voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.