Hrvatski radio

Radio Pula

13:52 / 01.12.2016.

Autor: Nives Kalebić

15 tisuća kuna za palijativnu skrb Istarskih domova zdravlja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarski domovi zdravlja za palijativnu skrb dobili su vrijednu donaciju od 15 tisuća kuna. Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije u toj im je vrijednosti donirao specijalnu hranu namijenjenu palijativnim bolesnicima.

Palijativnim bolesnicima donirana je specijalna hrana, odnosno gel koji sadrži 97 posto vode i služit će pacijentima kod neuroloških oboljenja te nemoćnim starijim osobama koje su prikovane za krevet, kaže voditelj Palijative skrbi Istarske županije Diego Brumini. "To služi da ljudi koji imaju poremećen akt gutanja vode, mogu se hidrirati prirodnim putem to znači peroralno kroz usta, jer ako staviš u venu to kroz bubrege u 15 minuta izađe van, dakle nismo napravili kvalitetno".

Sustav palijativne skrbi u Istri dobro je razvijen, Istarski domovi zdravlja njegovi su nositelji, u unaprijeđenje palijative ulažu se značajna sredstva, a ovakve su donacije posebno vrijedne, ističe ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić. "Našim pacijentima će to jako puno značiti koristit ćemo ga i na terenu i u našim stacionarima".

Kako bi se dodatno poboljšala palijativna skrb ove će se subote u pazinskom Kolegiju skupljati sredstva za nabavku bolničkih kreveta, a u pomoć se uključio i Grad Pula, kaže Davor Komar iz Društva distrofičara Istre. "Grad Pula dodijelio je jedna prekrasan prostor za centralno skladište odnosno distibuciju ortopedskih i ostalih pomagala".

Na tom će se mjestu, kroz informacijski sustav moći dobiti i podaci gdje se u Istri mogu nabaviti ortopedska i ostala pomagala kako bi pacijentima na raspolaganju bila u najkraćem roku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.