Hrvatski radio

Radio Pula

160. obljetnica brodogradilišta Uljanika s punom knjigom narudžbi

09.12.2016.

16:43

Autor: Tatjana Kaštelan, Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

160. je obljetnica brodogradilišta Uljanika. Radnici i Uprava obilježavaju je - radno. U knjizi narudžbi trenutačno je 20-tak brodova ukupne vrijednosti većoj od milijarde eura. To će Uljanikove kapacitete zaposliti do 2018. godine.

Kamen temeljac za pulsko brodogradilište položila je daleke 1856. godine, ondašnja austrougarska carica Elizabeta. Dvije godine kasnije u more je porinut prvi brod izgrađen u tadašnjem Arsenalu – brod Kaiser. Za austrougarsku mornaricu potom je napravljena flota od 55 brodova.

Danas Uljanik gradi najsloženije brodove na svijetu među kojima su jaružari, polarni cruiseri, car carrijeri i brodovi za prijevoz stoke. 

Uljanik ima punu knjigu narudžbi, no ne treba se opustiti - kaže predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda.

Uljanikovci, uz pregršt zasluženih čestitki, svoju veliku obljetnicu slave radno, gradeći brodove koje danas zbog složenosti mnogi nazivaju objektima na moru. Među zahtjevnijima i prvi tog tipa polarni je cruiser vrijedan oko 200 milijuna eura, te brod za prijevoz žive stoke koji će Uljanikovci isporučiti naručitelju iz Kuvajta.

Opširnije u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.