Hrvatski radio

Radio Pula

21 dan da bez novozaraženih u Istri, u Hrvatskoj 36 novooboljelih

08.05.2020.

16:54

Autor: Jana Radić

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Dino Kozlevac (foto: Mauro Giorgi/HRT)

Foto: - / -

Jučer je ispitano 56 briseva i svi su negativni a na analizi je novih 17 uzoraka. Danas je 21. dan da nema novozaraženih a prošlo je i tjedan dana da je iz pulske Opće bolnice otpušten zadnji pacijent s COVIDOM 19 pa je Istra od tada područje slobodno od koronavirusa.

-

Od ponedjeljka i u Istarskoj županiji kreće treća faza popuštanja mjera. Počinju s radom predškolske ustanove, kreće nastava u školama za učenike do 4. razreda, otvaraju se ugostiteljski objekti, omogućuje se okupljanje do deset ljudi te se uspostavlja međužupanijski i domaći zračni prijevoz. Zbog popuštanja mjera bit će i veća mobilnost ljudi, kaže načelnik istarskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Jučer je i donesena mjera da prijevoznici koji prelaze granicu više ne moraju ići u samoizolaciju.

Trenutačno je u Istri u samoizolaciji oko 1600 ljudi, što uključuje dnevne migracije zbog posla te strane državljane koji imaju prebivalište u Istri. Svi oni kada dođu u Hrvatsku obavezno moraju u dvotjednu samoizolaciju.

Dodajmo da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Umrlih jučer nije bilo, a hospitaliziranih je 184. Čak 25 novozaraženih je iz Splitsko-dalmatinske županije. Na Braču je 22-oje pozitivnih, a na Hvaru jedan. Nagli porast broja zaraženih na Braču komentirali su članovi nacionalnoga stožera Krunoslav Capak i Vili Beroš:

-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.