Hrvatski radio

Radio Pula

21. Međunarodna ljetna škola harmonike

17.08.2015.

14:26

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 21. Međunarodnoj ljetnoj školi harmonike u Puli su se okupili mladi harmonikaši iz Hrvatske i inozemstva. Njih će u idućih šest dana podučavati ugledni profesori iz Rusije i Švicarske.

Pula je već godinama u glazbenim krugovima poznata kao centar klasične harmonike. Ovaj instrument podučava se na pulskoj Muzičkoj akademiji, no mladi harmonikaši željni dodatnih znanja, ljeti pohađaju seminare vrhunskih inozemnih i domaćih pedagoga.

U organizaciji udruge OKUD Istra, u Pulu su stigli predavači s dugogodišnjim iskustvom. Među njima je i Teodoro Anzelotti. Ovaj nagrađivani švicarski glazbenik prvi je put u Puli i oduševljen je mladim talentima.
"Ovo je međunarodni centar harmonike za cijelu regiju. Poznato je da je ovdje aktivnost vrlo intenzivna i susretao sam brojna harmonikaška imena što su potekla iz Pule ili su ovdje dolazili na seminare. Nestrpljiv sam i uzbuđen da upoznam pulske harmonikaše.", izjavio je Anzelotti 

Individualna nastava, komorno muziciranje te nastupi pred pulskom publikom, pravi su izazov za buduće profesionalne glazbenike. Na seminarima se puno radi, ali je odnos između učenika i predavača prijateljski. Profesor Aleksandar Skljarov u Pulu je stigao iz Rusije. Kako je istaknuo: "Nisam strog profesor, imam petero unučadi pa i svoje učenike doživljavam kao da su mi obitelj. To nisu samo moji studenti, već moji prijatelji."

Međunarodna ljetna škola harmonike uz učenike educira i publiku koja na koncertima može čuti klasičan repertoar napisan za ovaj instrument. Tako će večeras u crkvi svetoga Franje u Puli s početkom u 21 sat nastupiti ruski virtuoz Aleksandar Skljarov.

Poslušajte prilog. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.