Hrvatski radio

Radio Pula

29. Dani hrvatskog filma u Klubu Pulske filmske radionice

11.11.2020.

11:01

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/detalj plakata

Foto: snimka zaslona/detalj plakata

Foto: - / -

Klub Pulske filmske tvornice program nastavlja u festivalskom duhu. Večeras u 19 sati održat će se besplatna projekcija kratkometražnih pobjednika ovogodišnjih, 29. Dana hrvatskog filma, smotre najboljih novih domaćih filmova.

Dani hrvatskog filma tradicionalno okupljaju najbolje nove domaće kratke i srednjometražne igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane i namjenske filmove i od 1992. godine nude uvid u kvalitetu i raznolikost naše kinematografije na svim razinama – onoj prvih profesionalnih, pa i studentskih radova, kao i na onoj etabliranih zvijezda.  

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su redateljica Judita Gamulin, snimatelj Goran Mećava i producent Oliver Sertić. 

 

Najbolja režija i najbolji scenarij

Josip Lukić: Južno voće

HR / 2019. / 19'54''

Južno voće je osvježavajuće, ali na velikim vrućinama se brzo kvari.

 

Posebno priznanje velikog žirija / Najbolje glumačko ostvarenje (Maja Posavec)

Tomislav Šoban: Krhko

HR / 2019/  23'

Alma, mlada diplomirana glumica, prolazi kroz niz glumačkih probi i projekata dok traži stan, a njena najbolja prijateljica odlazi živjeti u Belgiju. (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija)

Posebno priznanje velikog žirija

Ana Buljan: ALEPH ZETA ( XVII ): The Star

HR, NZ / 2019 / 11'17''

Može biti da je priča zadana nedefiniranim, nesigurnim, nepredvidivim stanjem materijala. Snimljena je na neprovjerenim i pretežno (ili skoro) mrtvim zalihama 16-milimetarskog filma u dalekim (i skoro) nepristupačnim prostorima panamske džungle, a potom u pustinji Atacama. Kao i putovanje, film ili ovaj zadatak dokazuju da su živi eksperimenti spontane sinkronizacije više neizvjesnosti. Materijal je zatim montiran neposredno, uz pomoć metode predviđanja, na osnovi dvije karte izvučene iz špila Tarota. Priča je takoreći dobila smjer na osnovu tekstova koji opisuju značenja prve i druge karte i asocijacija koje sam pronalazila u snimljenom materijalu.

 

Nagrada Jelena Rajković za najboljeg redatelja do 30 godina

Jakov Nola: Kućica

HR / 2020 / 25'03''

Kućica je toplo i sigurno mjesto u kojem Josip, netom rastavljeni muškarac srednje dobi provodi predugo ljetovanje sa svojom majkom, daleko od grada i problema. Kućica je njegovoj majci dom, a njihovom nećaku i unuku kućica je vikendica na kojoj želi zaraditi. (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija)

Najbolja glazba

Noemi Ribić: Odrasti u malo drvo

HR / 2019 / 5'40''

Pridošlica stiže u mjesto koje broji još šest stanovnika. Vegetacija je oskudna, ali svi pokušavaju uzgojiti svoje stablo. Nepoznata pridošlica se, doduše, trudi previše, što nailazi na neodobravanje njezinih susjeda...

 

Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju

Mate Ugrin: Prazni sati

DE, HR / 2019 /10'54''

Migrantski radnici jednog brodogradilišta provode dane u krugu samačkog hotela na Jadranu. Navečer, jedan od njih uputi se do grada.

Sve zinteresirani za večerašnje projekcije trebaju se javiti na klub.pft@gmail.com kako bi najavili svoj dolazak na vrijeme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

12 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR