Hrvatski radio

Radio Pula

29. predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum

18.07.2021.

15:41

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Art Panoptikum/ustupljena fotografija

Foto: Art Panoptikum/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Gradska radionica u Puli najavljuje 29. predavanje iz edukativno-informativne serije "Art Panoptikum" u 20:45 sati u svom vrtnom prostoru. Program Art Panoptikum priprema i vodi Boris Bogunović, a ulaz je besplatan.

Na početku predstavlja se američka umjetnica Kara Walker najpoznatija po slikama velikih dimenzija izrađenim od crnih papirnatih silueta, koje su komentar rasne i rodne diskriminacije u Americi, a povodom velike izložbe "A Black Hole is Everything a Star Longs to Be" u Kunstmuseum Basel.

Potom se govori o velikom američkom umjetniku Robertu Rauschenbergu jednom od začetnika pop-art pokreta, u vezi njegove izložbe "Night Shades and Phantoms" u galeriji Thaddaeus Ropac u Londonu.

Nakon toga bit će riječ o američkoj umjetnici Lucy Raven čiji se se rad često bavi povijesno kompleksnom ulogom Sjedinjenih Država u globalnoj trgovini i infrastrukturi, a upravo ima izložbu u galeriji Instituta za suvremenu umjetnost Dia Chelsea u New Yorku. 

Museum of Art Pudong u Shanghaiu novi je muzej otvoren početkom ovog mjeseca, izgrađen prema projektu slavnog Jeana Nouvela, a u njemu se održava izložba jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih kineskih umjetnika Cai Guo-Qianga pod nazivom "Odyssey and Homecoming" o čemu se govori u ovoj temi, a sljedeća je posvećena litvanskoj vizualnoj umjetnici i filmskoj autorici Emiliji Škarnulyte koja ima izložbu "Sunken cities" u Kunsthaus Centre d'art Pasquart u švicarskom gradu Bielu.

Dalje slijedi priča o jednom od vodećih japanskih skladatelja i vizualnih umjetnika Ryoji Ikedi koji se predstavlja izložbom novih djela i poziva gledatelje da urone u njegov dinamični digitalni svemir u izložbenom prostoru 180 Strand u Londonu. Nakon toga na redu je kineska umjetnica Yu Ji čija se samostalna izložba pod nazivom "Wasted mud" održala u Chisenhale galeriji jednom od najinovativnijih izložbenih prostora u Londonu.

U stalnoj temi posvećenoj umjetnosti u javnom prostoru, ovaj će put biti riječ o specifičnom obliku takvog djelovanja, naime umjetničkom aktivizmu i Steve Lambertu američkom umjetniku koji se tome u potpunosti posvetio. Na kraju će se ukratko predstaviti umjetnička rezidencija Skowhegan School of Painting and Sculpture koja ove godine slavi 75 godina postojanja. Program Art Panoptikum priprema i vodi Boris Bogunović.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.