Hrvatski radio

Radio Pula

3 milijuna kuna za projekt "Pulski vrtići za sretnije odrastanje"

10.02.2022.

11:59

Autor: HRT

DV Pula

DV Pula

Foto: Facebook / ustupljena fotografija/Grad Pula

Gradu Puli dodijeljena su bespovratna sredstava Europske unije u iznosu od gotovo 3 milijuna kuna za projekt "Pulski vrtići za sretnije odrastanje". Odluka je to Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“.

Projektni prijedlog Grada Pule „Pulski vrtići za sretnije odrastanje“ uspješno je prošao natječajni postupak i fazu procjene kvalitete te se Odlukom dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 2.895.841,80 kuna.


Projektom su obuhvaćene sve tri predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Pula, a koje su ujedno i partneri u projektu.


Dječji vrtić Pula je izradio "Alternativni odgojno-obrazovni program prema koncepciji Marije Montessori“koji je već afirmiran i izvrsno prihvaćen u Hrvatskoj, kao i u Europi. Dječji vrtić Pula će dobivenim sredstvima omogućiti kraći program (izvan redovnog radnog vremena vrtića) koji zadovoljava uvjete kako bi se u njemu realizirao program prema koncepciji Marije Montessori, a poslije i proširio na redovni program rada vrtića uz iskustva koja će steći.


Drugi program pod nazivom "I psi idu u vrtić“ je pružanje usluge produljenog radnog vremena vrtića DV Pula. Program će omogućiti nastavak odgojno-obrazovnog rada nakon završetka cjelodnevnog programa. Program je inkluzivan te će u njemu sudjelovati i djeca s teškoćama u razvoju upisana u DV Pula, Područni objekt Centar.


U Dječjem vrtiću "Mali svijet" Pula tijekom provedbe projekta " Pulski vrtići za sretnije odrastanje" provodit će se aktivnosti: igraonica za potencijalno darovitu djecu, sportska igraonica, boravak u prirodi kroz program "Vrtić u prirodi", program "Serva za budućnost " gdje će se djeci približiti elementi stolnog tenisa, igraonica ranog učenja engleskog jezika te produženi boravak u vrtiću Izvor za djecu dežurne skupine.


Dječji vrtić – Scuola dell' infanzia Rin Tin provodit će glazbene radionice/ Laboratorio musicale. Voditeljica radionice će za vrijeme tih susreta motivirati djecu prema kreativnom istraživanju glazbe, kroz igru i vježbe. Cilj radionice je eksperimentirati nastanak zvuka, ritma i glazbe. Igre i vježbe obuhvaćat će asocijaciju glazbe sa zvukovima iz prirode i glasanjem životinja, usporedbe ritma i brojeva, te korelacije melodije sa slikama. Osim toga, djeca će sama izrađivati instrumente koji mogu proizvoditi zvukove (po modelu Orff instumentarija). Pri završetku radionica, predviđena je organizacija prezentacije otvorene za publiku i roditelj u kojoj bi djeca pokazala nove vještine i sposobnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.