Hrvatski radio

Radio Pula

30 godina pulske Uljanik plovidbe

31.08.2016.

13:32

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedini pulski i istarski brodar "Uljanik plovidba" obilježava 30 godina svog osnutka i rada. Nastala je 1. rujna 1986. godine unutar brodograđevne industrije Uljanik, kao privremeno rješenje u trenutku velike krize u pomorskome svijetu.

Flota Uljanik plovidbe danas ima 10 brodova, od kojih pet u prijevozu rasutih tereta gdje posljednjih 8 godina traje jedna od najžešćih kriza od postanka tvrtke. 

Uljanik plovidba poslovanje je počela s višenamjenskim brodovima, danas su to dva odvojena segmenta, balk i tankerski prijevoz, a prije desetak godina napravljen je iskorak prema product carierima. Strategijom razvoja do 2030. godine flota će se udvostručiti i potpuno obnoviti. Najavljuje Dragutin Pavletić koji je na čelu ove brodarske kompanije pune 23 godine.

U zadnjem je desetljeću Uljanik plovidba ostavila je oko 350 milijuna dolara u domaćim brodogradilištima, gdje i ubuduće želi graditi svoje nove brodove. Ako se zna da jedan tanker primjerice košta između 37 i 40 milijuna dolara, jasno je zašto je najavljeno udvostručenje flote pulskoga brodara, izvrsna vijest i za domaće škverove.

Govoreći o posadama brodova, Uljanik plovidba od samog se početka opredjelila za zapošljavanje vlastitih pomoraca, prvenstveno onih iz Istre i Primorja. To će i nadalje ostati njihovo opredjeljenje, potvrđuje direktor Dragutin Pavletić.

Poslušajte tonski zapis. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.