Hrvatski radio

Radio Pula

4. Sajam brodske opreme i brodova

16.10.2013.

14:07

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U marini Veruda u Puli otvoren je Međunarodni sajam brodske opreme i brodova Pula Boat Fair. Posebni savjetnik ministra gospodarstva i direktor Hrvatske brodogradnje Ruđer Friganović rekao je na svečanosti otvorenja kako je na globalnom tržištu sve više optimizma koji se prenosi i na svjetsku, ali i domaću brodogradnju.

Na sajmu izlaže 130 proizvođača i zastupnika hrvatskih i svjetskih brendova brodske opreme i plovila, pa je to pravo mjesto da se sklope i mnogi poslovi, rečeno je danas u Puli.

Jedan od prvih i sigurnih pokazatelja oporavka brodogradnje na svjetskoj razini svakako su vozarine, istaknuo je Ruđer Friganović na otvorenju sajma brodske opreme i brodova u Puli. Svjetska tržišta se bude pa je tako svjetska knjiga narudžbi u prvom polugodištu narasla na 750 milijuna dolara, rekao je Friganović.

No, kako u brodogradnji i pozitivni i negativni ciklusi traju godinama, sigurno još godinu dana neće biti lako tvrtkama u domaćoj brodogradnji, no one koji opstanu čeka bolje razdoblje, zaključio je direktor Hrvatske brodogradnje Friganović na otvorenju sajma u Puli.

Više poslušajte u tonskom prilogu u kojem Friganović odgovara i na pitanje kako domaća brodogradilišta dočekuju pozitivne svjetske trendove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.