Hrvatski radio

Radio Pula

400 tisuća eura za proizvodnju solarne energije i zeleniji Medulin

09.01.2023.

10:49

Autor: HRT

Medulin-projektna konferencija

Medulin-projektna konferencija

Foto: ustupljena fotografija / Općina Medulin

U multimedijalnom centru 3MC u Medulinu održana je 1. konferencija projekta "Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima Općine Medulin“ za koji je Općini Medulin odobreno financiranje Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014-2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske, u iznosu od 346.893 EUR-a bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 408.110 eura dok je stopa sufinanciranja 85 %.

Otvarajući konferenciju, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac istaknuo je važnost ulaganja u obnovljive izvore energije za Općinu Medulinu te njezine partnere tvrtke Albanež i Medeko servis: - Osim što će instalirane fotonaponske elektrane značajno pridonijeti uštedi električne energije te time omogućiti značajne uštede u općinskom proračunu, Općina će biti primjer svim svojim mještanima, pa vjerujemo da ćemo ih i na taj način potaknuti da iskoriste blagodati naše klime, odnosno da iskoriste velik broj sunčanih dana, i da na krovove naših objekata instaliramo solarne elektrane.


Medulin ima odličnu lokaciju zahvaljujući kojoj ima mnogo sunčanih dana u godini. Sunčeva energija jedna je od najzahvalnijih obnovljivih izvora energije i stoga norveški fondovi upravo u Medulinu vide veliki potencijal za ovaj projekt“ – rekla je zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif dodavši kako je ovaj projekt pokrenut u pravom trenutku obzirom na porast cijena energenata povezanih s ratom u Ukrajini te će Općina Medulin ostvariti značajne uštede u proračunu.


Predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Alida Fištrek istaknula je kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kao koordinator ovog programa uvijek na raspolaganju svojim korisnicima za pomoć i podršku te zaželjela puno uspjeha u provedbi projekta.


Pročelnica Suzana Racan Stern održala je prezentaciju projekta u kojoj je istaknula kako je sam proces dobivanja ovih sredstava trajao od studenoga 2021. godine kada je Općina Medulin započela pripremu dokumentacije i izradu prijave. Projekt je prijavljen 15. prosinca 2021. godine, a Ugovor o sufinanciranju je potpisan 24. lipnja 2022. godine. Traje 24 mjeseca, a Općina Medulin planira javnu nabavu za izvođenje radova raspisati u narednim danima.


Općina Medulin nositelj je projekta, dok su partneri na projektu Albanež d.o.o., Med eko servis d.o.o. te partner iz Norveške Apenhet Oslo koji je zadužen za prijenos primjera dobre prakse o inovativnim rješenjima iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora, primarno se fokusirajući na solarnu energiju.


Projektom je planirano postavljanje sedam fotonaponskih elektrana: na zgradu Vatrogasnog doma (12 Kw), Dječji vrtić Pomer (32 kW), OŠ. Mate Demarin Medulin (25kW), dvoranu Medulin (100 kW),poslovnu zgradu Kamik (10 kW), te na pročistače u Premanturi (20 kW) i Medulinu (25 Kw).Medulin-projektna konferencija

Medulin-projektna konferencija

Foto: ustupljena fotografija / Općina Medulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR