Hrvatski radio

Radio Pula

15:28 / 03.03.2020.

Autor: Tatjana Kaštelan

500. obljetnica rođenja Matije Vlačića Ilirika

Labin, rodni grad Matije Vlačića Ilirika (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Labin, rodni grad Matije Vlačića Ilirika (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

500. je godišnjica rođenja Matije Vlačića Ilirika. U povodu velike obljetnice rođenja našeg poznatog Istranina, Hrvata, Europljanina, program obilježavanja održava se u njegovu rodnom Labinu, ali i drugim mjestima.

Hrvatska radiotelevizija snimila je film posvećen ovom velikanu, koji će premijerno biti prikazan u ponedjeljak, 9. ožujka u njegovu rodnom gradu. Riječ je o dokumentarnom filmu naslovljenom 'Matija Vlačić Ilirik' u proizvodnji HRT-a, odjela Dokumentarnih sadržaja HTV-a.

Producent je Mate Letica, urednik i scenarist Niko Kostanić, redatelj Neven Mihael Dianežević, direktor fotografije Ivan Kovač, majstor montaže Damir Horvatek, autor glazbe je Bruno Krajcar, a narator Dario Špelić.

Film prati život Matije Vlačića Ilirika od rodnog Labina (1520.) do njegove smrti u Frankfurtu (1575.). Kroz 50 minuta pokušava se odgovoriti na pitanja: koje je porijeklo njegova prezimena, kakav je utjecaj na njega imao Baldo Lupetina i, gdje se susreće s idejama Reformacije. Potom kakav je bio njegov odnos s Martinom Lutherom i Phillipom Melanchthonom, kakav je bio kao student u Wittenbergu i kao profesor u Jeni. Također, koliko su njegove knjige i teološka promišljanja odredila protestantsku misao 16. stoljeća?

Film se bavi i njegovim burnim obiteljskim životom, čestim svađama i s prijateljima i s neprijateljima, brojnim selidbama te raznim kontroverzama vezanim uz njegov lik i djelo. Kroz film, bogat igrano-kostimiranim scenama vodi nas narator Dario Špelić, a o Iliriku govore povjesničari s poznatih europskih i hrvatskih Sveučilišta i Instituta. Film je sniman na Lokacijama u Labinu, Veneciji, Tubingenu, Wittenbergu, Magdeburgu, Regensburgu, Jeni, Frankfurtu, Rimu i drugim mjestima i gradovima. Igrane scene su snimljene u dvorcu Veliki Tabor.

Što o Matiji Vlačiću Iliriku kaže naš poznati novinar, publicist i književnik Mirko Urošević, koji godinama proučava njegov lik i djelo. I, što bi svatko od nas trebao znati o ovom velikanu? - Poslušajte u nastavku.

Mirko Urošević o Matiji Vlačiću Iliriku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.