Hrvatski radio

Radio Pula

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u Klubu PFT-a

25.11.2020.

17:38

Autor: Tomislav Šikić

Krhko (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija)

Krhko (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Klub Pulske filmske tvornice program nastavlja u festivalskom duhu. U 19 sati održat će se besplatna projekcija kratkometražnih pobjednika ovogodišnje, 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva. Prikazat će se dobitnici prve i druge nagrade.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske.  

Ovogodišnja se revija prvotno trebala održati u Buzetu, no zbog pandemije se održala virtualno u Buzetu i Zagrebu od 20. do 22. studenog. Na ovogodišnjoj je, pandemijskoj, reviji bilo prijavljeno 177 filmova, a u službenoj je konkurenciji prikazano 38 filmova (15 igranih filmova, 14 dokumentarnih filmova, 5 eksperimentalnih i 4 animirana filma). 

Revija je započela u petak, 20. studenoga u 18.00 online prijenosom otvaranja i raspravom na panelu, nastavila se online projekcijama u petak i subotu, a završila je u nedjelju, 22. studenoga online glasanjem publike i online javnim žiriranjem po pravilima UNICA-e, dodjelom nagrada najboljima te online projekcijom nagrađenih filmova u 20 sati. 

Selekcijsku komisiju ove godine činili su redatelji Snježana Tribuson, Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Selekcijska komisija je ujedno i žiri koji je dodijelio nagrade. 

Nagrađeni filmovi koji će se prikazati u Klubu PFT-a: 

1. nagrada 

David Lušičić: Bez lica

ADU Zagreb, Zebra creative productions, Zagreb; dokumentarni, 14’10’’

Postavljanje spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, neposredno prije otkrivanja i u vrijeme kad je tek raznim slojevima zaštite sakrivena amorfna gromada. 

Tomislav Šoban: Krhko

Akademija dramske umjetnosti, Zagreb; igrani, 23’00’’

Priča o tek diplomiranoj glumici Almi koja se bavi traženjima odgovora na pitanja ima li za nju mjesta u svijetu kojeg je sama odabrala, kako će živjeti nakon odlaska najbolje prijateljice u Belgiju, ali i posve svakidašnjim problemu potrage za stanom.

  

2. nagrada 

David Gašo: Laci bježi u Mađarsku

Akademija dramske umjetnosti, Zagreb; igrani, 9’55’’

(Auto)biografska priča o neispavanom ocu, opsesivnoj majci i razočaranoj baki, a posebno o mački zlopamtilu s kojom ima neriješene račune, a svi mu se pojavljuju kao smetnja planiranom bijegu. 

Anton Mezulić: Melem na rane

Akademija dramske umjetnosti, Zagreb; dokumentarni, 37’34’’

Priča o neobičnom bračnom paru koji ipak uspješno pronalazi načine da zaliječi tragove prošlosti, posebno djetinjstva koje muči oboje.

Zainteresirani se trebaju javiti na klub.pft@gmail.com kako bi najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Galerija
Melem na rane (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija), Foto: -/-
Bez lica (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija), Foto: -/-Laci bježi u Mađarsku (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.