Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) po šesti put od 6. do 28. veljače organizira gastronomsku manifestaciju Dani mednih delicija središnje Istre. Unatoč tome što ove godine u Pazinu neće biti održana manifestacija Dani meda, TZSI je, zajedno sa suorganizatorima i svojim ugostiteljima, odlučila zadržati sada već višegodišnju tradiciju te na radost svih ljubitelja meda i ostalih pčelinjih proizvoda krenula u organizaciju te zimske manifestacije.
Cilj je ove manifestacije promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega medara, i ugostitelja s područja TZSI, kako bi gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica središnje Istre.
Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti:
Agroturizam Dušani (Dušani, Pazin): Medica – Ravioli sa sirom i medom u umaku od kadulje – Svinjski kare u umaku od meda i pečeni krumpir, salata – Medena pita i medenjaci | 130 kn
Agroturizam Ograde (Katun Lindarski, Pazin): Ravioli u umaku od kadulje, meda i pancete – Zapečena rebrica s medom uz pečeni krumpir – Pazinski cukerančić s malvazijom i medom | 130 kn
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda – Restani krumpir, svinjska vratina s umakom od meda i sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom – 1dcl kuhanog vina | 130 kn
Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda | 130 kn
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Zapečeni mladi sir s medom i orasima – Medena piletina u umaku od curryja s proljetnom rižom – Flambirane kruške s medom i kremom od mascarponea | 130 kn
Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): „Prosciutto cotto“ na podlozi od jabuke i celera s preljevom od meda i crvenog papra – Svinjski kare u umaku od meda, muškata i kuša s nabujkom od karfiola – Žličnjaci od skute s cimetom, orasima, medom i rakijom medicom | 130 kn
Konoba-pizzera 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke – Tagliata na krumpiru s crnim vinom i karameliziranim sirupom od meda kuša – Karamelizirane kruške u medu i vinu na kremi s rakijom od kuša i zbrižolanom | 150 kn
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice – Istarski pijat (skuta s medom, hladni naresci, istarski pršut) – Svinjski medaljoni u umaku od meda, pole krumpira i salata – Medeni kolač | 130 kn
Organizator 6. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra” i Udruženje obrtnika Pazin.
Više informacija dostupno je na poveznici - https://www.centralistria.com/hr/dogadjanja-events?id=1635.
Promotivni film Autentična Istra – Good mood / Good food realiziran je u okviru aktivnosti definiranih Sporazumom o udruživanju turističkih zajednica gradova i općina s područja središnje Istre pod nazivom „Autentična Istra“, kojega čine TZ središnje Istre, TZ Grada Buzeta te TZ-ova općina Barban, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj. Realizacija filma financirana je sredstvima Fonda za udružene turističke zajednice, Hrvatske turističke zajednice.
Promotivni film „AUTIČNA ISTRIA – GOOD MOOD / GOOD FOOD“ objavljen je na hrvatskom i na engleskom jeziku, a možete ih pronaći na sljedećim poveznicama
https://www.youtube.com/watch?v=EjgnmN9yoSw (HR)
https://www.youtube.com/watch?v=sR_LVhekjWo (ENG).
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.