Hrvatski radio

Radio Pula

15:41 / 20.09.2013.

Autor: Elvira Tripović

6. Weekend Media festival

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novinarstvo kroz protekla desetljeća, budućnost telekomunikacija te sudbina tiskanih medija, neke su od tema o kojima se raspravlja drugog dana Weekend Media festivala koji se održava u Rovinju.

Premda je opće prihvaćena teza da su tiskani mediji u krizi, što se manifestira padom naklade pa i propadanjem niza nakladnika, na Weekend Media festivalu istaknuto je kako su mnogi novinarski brendovi jači nego ikad te da njihove sadržaje konzumira više korisnika.

Telekomunikacije u Europi zaostaju za ostatkom svijeta jer je europska regulativa u tom području bez jasne strategije. Čulo se, uz ostalo, tijekom diskusije o telekomunikacijama i novim poslovnim modelima. Japan ima jednog teleoperatera, Amerika 4, a Europa 120. Očito je kako je europskim teleoperaterima, a onda i hrvatskim, potrebna konsolidacija. I najnovija inicijativa o ukidanju roaminga ne koristi razvoju, tvrdi Ivica Mudrinić predsjednik uprave Hrvatskog telekoma.

Razvoj tehnologije mobilnih uređaja gotovo je na vrhuncu. Zaštita korisničkih podataka postaje sve važnija jer korisnici, osobito mlađi, sve ležernije dijele i ostavljaju podatke na internetu, odnosno na društvenim mrežama. Time je odgovornost telekoma veća, kaže Mladen Pejaković, predsjednik hrvatskog VIP-a.

Jedna od današnjih tema na Weekend Media festivalu je i mogućnost osnivanja regionalne mega kompanije koja bi bila konkurentna i na europskom tržištu, a zanimljiva će zasigurno biti i poslijepodnevna rasprava o tome što se u politici smije a što ne smije.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.