Hrvatski radio

Radio Pula

7. Festival samoniklog bilja u Kršanu

23.04.2016.

15:23

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kršanu je otvoren 7. Festival samonikolg bilja. I ove je godine privukao mnoštvo posjetitelja, izlagača i stručnjaka. Mogle se čuti kako samoniklo i ljekovito bilje koristiti u gastronomiji, fitoterapiji te liječenju ili prevenciji različitih bolesti.

Izlagači su na štandovima predstavili samoniklo i ljekovito bilje, kao i proizvode od njih poput masti, čajeva, tinktura ili raznih napitaka. Bruno Fedel iz Labina među ubranim biljem izložio je leprin, međvjeđi luk, cikoriju - sve odlične proljetne čistače organizma. Ipak, kralj, među njima je maslačak.

U prirodi postoji lijek za sve, kaže travar Franko Zgrablić, i ističe da je Istra sa vrlo blagom klimom pravi raj za samoniklo bilje, te da ovdje uspijeva oko 650 vrsta. Čjudi su sve educiraniji i sve ga više koriste. 

Ljekovito je bilje velika blagodat prirode. No, i s njim treba biti pažljiv - valja ubirati samo ono koje dobro poznajemo.

Opširnije možete poslušati u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

5. Pula Marathon

Pula Marathon