Hrvatski radio

Radio Pula

70 godina Pazinske administrature i 40 godina ujedinjenja Istarske crkve

20.10.2017.

11:38

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Porečka i pulska biskupija znanstvenim je skupom u Pazinu svečano obilježila 70. obljetnicu uspostave Pazinske administrature te 40. obljetnicu ujedinjenja Istarske crkve. Tom se prilikom prisjetila i monsinjora Dragutina Nežića, prvog biskupa ujedinjene Istarske crkve.

Nakon završetka drugog svjetskog rata te Mirovnog sporazuma u Parizu,a kako bi omogućila duhovnu skrb vjernicima, Sveta stolica počela je s osnivanjem administratura i imenovanjem administratora za područja gdje su se izmijenile državne granice. Za hrvatski dio Tršćansko koparske biskupije 21. studenog 1947. za administratora je imenovan svećenik zagrebačke nadbiskupije monsinjor Dragutin Nežić koji je kasnije postao i prvi biskup ujedinjene Istarske crkve, kaže monsinjor Dražen Kutleša biskup porečko pulski. 

Dragutin Nežić još je 1939. u Rimu upoznao Miroslava Bulešića a kasnije prvi nakon njegove smrti vjerujući u njegovu svetost pokrenuo proces za proglašenje Bulešića blaženim, ističe Ilija Jakovljević, sudski vikar. 


Na skupu je još jednom istaknuto kako je istarsko svećenstvo imalo veliku ulogu i u pripojenju Istre matici Hrvatskoj, posebno Božo Milanović.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.