Hrvatski radio

Radio Pula

700 kuna mjesečno za vrtić, puno ili malo?

22.05.2018.

08:55

Autor: Jasminka Kalčić

(foto: Davor Javorović/Pixsell)

(foto: Davor Javorović/Pixsell)

Foto: - / -

Cijene i način rada vrtića u Hrvatskoj određuje njihov osnivač, a to su gradovi i općine. I dok je većina stvari ujednačena jedna iskače, a to je uvažavanje bolesti djeteta kao razlog smanjenja mjesečne cijene.

Vodnjan i Pula liječničku ispričnicu ne priznaju i roditelji plaćaju punu cijenu bez obzira je li dijete bolesno.Ispred umaškoga dječjeg vrtića Radost oko 15 sati roditelji, čini nam se nekako radosnije čekaju da djeca završe svoj dan. Naime, u Umagu su vrtići besplatni. Grad godišnje izdvaja 18 milijuna proračunskih kuna za 7 vrtića, što je oko 30 tisuća kuna po djetetu. U umaškim je vrtićima ukupno 600 djece, na osmero djece dolazi jedna teta.

"Mi kao grad možemo samostalno odlučiti koliko ćemo i kako uložiti u najmanje i mi smo tako odlučili", kaže umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Umag je u Istri po tome jedinstven. Svugdje se drugdje vrtići naime naplaćuju. I ne samo to, u Vodnjanu i Puli naplaćuje se i bolest djeteta, ma koliko to strašno zvučalo. Naime, tamošnji vrtići ne uvažavaju liječničke ispričnice o bolesti djeteta. 

Vodnjanska pročelnica za društvene djelatnosti Nensi Giachin Marsetič kaže da se u njihovim vrtićima naplaćuje 650 kuna mjesečno bilo dijete u vrtiću ili ne.

U Vodnjanu kažu, takva je odluka zasad, no to ne znači da se možda ne može promijeniti. Dok u Vodnjanu barem razmatraju izmjenu odluke, u Puli čvrsto stoje iza odluke da se u njihovim vrtićima naplaćuje puni iznos bez obzira na djetetovu bolest.

Evo, što ispred Grada Pule, na čijem ulasku u grad u Šijani stoji čelični natpis Grad prijatelj djece - kaže pročelnica Upravnoga odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović. "Da je drukčije, kaže nam pročelnica, vrtić bi morao biti skuplji. Čudno, s obzirom da ostali istarski gradovi i općine imaju iste ili slične uvjete u svojim vrtićima, istu ili sličnu cijenu, oko 600, 700 kuna mjesečno, pa ispričnice o djetetovoj bolesti - uvažavaju i ovisno o danima opravdane odsutnosti djeteta roditeljima cijenu smanje.

I pulski bi roditelji željeli da njihov grad doista postane grad prijatelj djece, jer ovime to baš i nije, kaže mama Iva Jošt.

700 kuna za čuvanje djeteta, reći će mnogi, i nije puno. Možda. U idealnoj državi s idealnim plaćama za preživljavanje. No, život je za većinu u Hrvatskoj daleko od idealnog. Stoga, kad se već roditeljima ne može pružiti besplatan vrtić, uvažavanje bi djetetove bolesti bilo korak do idealnog. U Hrvatskoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.