Hrvatski radio

Radio Pula

96. godina od rođenja našega blaženog Miroslava Bulešića

13.05.2016.

15:24

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 96 godina od rođenja našega blaženog Miroslava Bulešića, u petak, 13. svibnja dva značajna događaja. U Svetvinčentu se postavlja brončani kip Blaženika, dok se u Valbandonu, u crkvi blaženog Miroslava Bulešića otvara Godina milosrđa.

U Valbandonu, u crkvi blaženog Miroslava Bulešića u petak ujutro - otvaranje Godine milosrđa. Odlukom vojnog ordinarija, mons. Jure Bogdana crkva blaženog Miroslava Bulešića u Policijskom odmaralištu u Valbandonu proglašena je hodočasničkim mjestom u Svetoj Godini milosrđa za Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Svečani čin početka Godine milosrđa i otvaranja Svetih vrata bio je u 11 sati pod predsjedanjem biskupa u miru mons. Ivana Milovana.

U Svetvinčentu će kip bl. Miroslava Bulešića biti postavljen postavljen na sjevernom ulazu u Svetvinčenat – na raskrižju prema Kanfanaru i Žminju. U 18 sati blagoslovit će ga porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, u nazočnosti biskupa u miru mons. Ivana Milovana.

Kip je dar pokojnoga mons. Vjekoslava Milovana, dijecezanskog postulatora i rimskog vicepostulatora koji je kip Blaženika, čijoj je kauzi posvetio više desetljeća svog predanog rada, želio pokloniti svojoj i Blaženikovoj rodnoj župi.

Brončani kip, visine 2,20 metara, djelo je akademskog kipara Ante Jurkića, čijeg su opusa dio kip sv. Ivana Pavla II. na Trsatu i u Sarajevu, te drugi likovi velikana i svetaca.

Svečani blagoslov glazbom će pratiti pulski Župni zbor sv. Pavla.

Nakon blagoslova kipa slijedi misno slavlje u Čabrunićima, nedaleko rodne kuće bl. Miroslava Bulešića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.