Hrvatski radio

Radio Pula

ADAC: Istra omiljeno odredište njemačkih turista

03.12.2012.

15:36

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je u deset mjeseci ove godine ostvareno 6,4 posto više noćenja i 5 posto više dolazaka nego lani, a ukupan prihod u turizmu iznosio je gotovo 20 milijardi kuna, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić u Rovinju nakon sastanka predstavnika domaćeg turističkog sektora i njemačkog auto kluba ADAC.

Ostojić je ponovio kako se ne očekuju značajnija ulaganja u turistički sektor dogodine jer je, kaže, Zakon o turističkom zemljištu još neprimjenjiv.

Dok se ne potpišu koncesijski ugovori o korištenju turističkog zemljišta, neće biti ni većih ulaganja u turistički sektor, posebice u kampove, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić. Prvi računi za korištenje turističkog zemljišta su poslani, a u tijeku su izmjene i dopune Zakona o turističkom zemljištu, koji je bez njih neprimjenjiv.

Ostojić je nakon sastanka s predstavnicima njemačkog ADAC-a istaknuo kako je to prvi korak u pripremi iduće turističke sezone. Hrvatsku je ove godine posjetilo milijun i 900 tisuća Nijemaca, ostvarili su 15 tisuća noćenja i čine oko 22 posto ukupnog turističkog prometa, rekao je Ostojić. Istaknuo je kako su Nijemci važni kamping gosti, ali i nautičari i u tom je dijelu učinjen iskorak.

ADAC potpredsjednik za turizam Max Stich izjavio je kako je Hrvatska na petom, a Istra na drugom mjestu najomiljenijih njemačkih tržišta, dobre su najave i za iduću sezonu, no ponudu je potrebno još više pojačati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.