Hrvatski radio

Radio Pula

Agrokor: ključno je procijeniti strukturne probleme firme

17.03.2017.

15:43

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Problemi s Agrokorom odrazit će se velikom mjerom na cjelokupno gospodarstvo. Uz ostale posljedice koje će nastati zbog situacije ovog koncerna, tu su i dobavljači koji već osjećaju negativne posljedice i čekaju daljnje korake.

Agrokor je jedan od najvećih ekonomskih igrača na tržištu, a Hrvatska je uvozno ovisno gospodarstvo. No, ukoliko se prihvati logika i pravila tržišnog ponašanja ne predstoji drugo nego da se ona slijedi, ističe ekonomski analitičar, dr. Marinko Škare.

Ključno je u ovoj fazi procijeniti strukturne probleme firme. Sastaviti plan restrukturiranja i sagledati eventuralni potencijal za razvoj. Tek nakon toga možemo govoriti o tome da li se ta firma može spasiti ili ne. Bez obzira kakve bile želje i negativne posljedice, ukoliko se radi o situaciji gdje ne postoji objektivna mogućnost da se firma spasi, onda je svaka druga diskusija oko toga je irelevantna, ističe Škare.

Dobavljači Agrokora izravno već osjećaju posljedice. Među njima je i pulski povrtlar i Agrokorov dobavljač Dean VitasovićSituacija nije baš sjajna, već dugo godina surađujem s Agrokorom, možda je bilo i za očekivati ovakvo nešto, kaže Vitasović. Mislim treba pratiti situaciju jer do nekih promjena će morati doći, dodaje.

Država treba poduzeti korake da napokon zaštiti domaću proizvodnju – u tome se slažu svi, i dobavljači i ekonomski stručnjaci. Previše se uvozi robe koja se kod nas može proizvesti i to puno kvalitetnije. Potrebna je, dakle, velika promjena i u tom segmentu, na državnoj razini.

U nastavku poslušajte komentare Deana Vitasovića i Marinka Škare.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.