Hrvatski radio

Radio Pula

Akcija 'Sigurna turistička sezona'

03.07.2015.

15:30

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Sigurna turistička sezona' naziv je akcije koja se već devetu godinu zaredom provodi ljeti u Hrvatskoj. Riječ je o međunarodnoj razmjeni policijskih službenika, koji u vlastitim odorama sudjeluju u ophodnjama diljem naših turističkih područja. Inozemni policajci, koji će svoj posao iduća dva mjeseca obavljati u Istri, predstavljeni su u istarskoj policijskoj upravi.

Atraktivnost turističkog odredišta, osim ponude zabave i kulture te samog okruženja, umnogome određuje i osobna sigurnost gostiju. Upravo su osobnu sigurnost turisti koji borave u Istri stavili na prvo mjesto ljestvice kriterija prema kojima odabiru mjesto za ljetovanje. Tomu svakako pridonosi i suradnja europskih policija, koja se u našoj zemlji provodi od 2006. godine. Austrijski policajac Stefan Buzanić u svojoj će odori službovati u Umagu.

Talijanski će policajci djelovati u Rovinju, Slovenci i Poljaci, koji prvi put dolaze na ovakvu razmjenu u Istru, u Puli. Njima će se tijekom sezone pridružiti i kolege iz Njemačke. Srbiju u ovoj policijskoj razmjeni predstavlja kriminalistički inspektor koji će u civilnoj odjeći raditi u pulskoj krim policiji. Na upit kada će i srbijanska policija izaći na ulice u svojim odorama, načelnik PU istarske Dragutin Cestar odgovorio je da bi to moglo biti uskoro.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.