Hrvatski radio

Radio Pula

Akcijom darivanja krvi Grad Pula obilježio Svjetski dan darivatelja krvi

07.06.2023.

16:23

Autor: HRT

Akcija darivanja krvi

Akcija darivanja krvi

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Grad Pula je povodom Svjetskog dana darivatelja krvi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula u prostorijama Komunalne palače 7. lipnja 2023. godine organizirao akciju darivanja krvi za sve zaposlenike Grada i svih gradskih poduzeća.

Akcija darivanja krvi

Akcija darivanja krvi

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Među dobrovoljnim darivateljima krvi bili su oni koji su se dosad svaki put odazvali akciji darivanja krvi u Komunalnoj palači, te darivatelj koji je dosad 116 puta darovao krv. Djelatnici su svojim primjerom željeli potaknuti druge da se i sami odluče na dobrovoljno darivanje krvi kako bi nekome svojim humanim činom spasili život.


U Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca, a žene smiju dati krv do tri puta godišnje s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.


Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate, tako i za hitne intervencije. Iz tog je razloga osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje.


Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi diljem svijeta s namjerom podizanja svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.