Hrvatski radio

Radio Pula

Apel Stožera civilne zaštite Istarske županije

23.02.2021.

17:21

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Stožer civilne zaštite Istarske županije, unatoč trenutno povoljnoj i stabilnoj epidemiološkoj situaciji na području županije, imajući u vidu opće stanje s bolešću COVID-19 u susjednim regijama i šire, ukazuje na potrebu dosljednog pridržavanja svih preventivnih protuepidemijskih mjera stanovništva.

"Sve osobe koje su dio dnevnih procesa migracije ili putuju iz poslovnih i drugih razloga, pozivaju se na pridržavanje svih mjera osobne zaštite. 

Kod svake sumnje na moguću pojavu oboljenja, kontaktirajte svog obiteljskog liječnika te ne ostvarujte dodatne rizične kontakte, do dobivanja rezultata testiranja. 

Uz sve mjere koje su propisane u Preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema djelatnostima, potrebno je neizostavno poštivati mjeru fizičke distance od 2 metra u svim smjerovima i pojačanu higijenu, i dezinfekciju prostora. Prostori u kojima stranke čekaju obavljanje posla, mogu primiti dozvoljen broj osoba, dok ostali čekaju ulaz na otvorenom prostoru. Zaposlenici koji primaju i rade sa strankama trebaju nositi zaštitne maske kao i korisnici usluga (stranke). 

Ovaj apel odnosi se na sve pravne osobe i odgovorne osobe u pravnim osobama, neovisno o razini organiziranosti i vrsti pravnih osoba, koje obavljaju javne poslove (državna tijela u Istarskoj županiji, županijska tijela, gradska i općinska tijela) kao i pravne osobe svih razina koje obavljaju javne poslove. 

Postoji realna opasnost da se građani opuste u provođenju epidemioloških mjera te postoji povećani rizik od neprimjerenog ponašanja uslijed povoljnih okolnosti i lijepog vremena. Građani će htjeti izlaziti na otvoreni prostor, no postoji objektivna mogućnost rizičnih kontakata, što u ovom trenutku nije poželjno. 

Stoga apeliramo i pozivamo građane da i dalje rigorozno poštuju donesene Odluke i Upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno Stožera civilne zaštite Istarske županije, kao i preporuke epidemiologa i liječnika", stoji u apelu Stožera.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.