Hrvatski radio

Radio Pula

'Apel za Istru' protiv gradnje termoelektrane na ugljen

11.03.2013.

15:06

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Apel za Istru – naziv je projekta kojim Nansi Tireli i Dino Debeljuh, sadašnja i bivši zastupnik hrvatskog Sabora iz Istre, pozivaju prijatelje Istre diljem Europe da im pomognu u suprotstavljanju gradnji nove termoelektrane u Plominu na ugljen. O tome su javnost izvijestili na konferenciji za novinare u Puli.

Vlada Republike Hrvatske, unatoč protivljenju građana Istre i prostornom planu Istarske županije, nastavlja s planovima gradnje novog bloka termoelektrane u Plominu na ugljen, snage 500 megavata.

Spaljivanjem novih milijun tona uvoznog ugljena godišnje, Istra ima sve šanse da umjesto razvijene turističke regije s ekološkom poljoprivredom postane još zagađenija regija s dalekosežnim posljedicama za njezine stanovnike i mnogobrojne turiste, stoji uz ostalo u Apelu za Istru koji su danas predstavili Nansi Tireli i Dino Debeljuh. Osim što načinom provođenja ovog projekta Hrvatska krši Arhušku konvenciju, postavlja se i pitanje je li to uopće hrvatski strateški projekt.

Apel za Istru protiv gradnje bloka C plominske termoelektrane na ugljen već su poduprli mnogi bivši istarski zastupnici u Hrvatskom saboru, bivši zastupnik u Slovenskom parlamentu Franco Juri, bivši istarski župani, načelnici općina Labinštine, liječnici, pa čak i sadašnji istarski župan Ivan Jakovčić.

Apel za Istru objavit će se i na društvenim internetskim mrežama kako bi se što više građana, koji su očito zadnja linija obrane, potaknulo da pomognu da Istra ostane biser Mediterana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.