Hrvatski radio

Radio Pula

15:06 / 11.03.2013.

Autor: Mirjana Širola

'Apel za Istru' protiv gradnje termoelektrane na ugljen

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Apel za Istru – naziv je projekta kojim Nansi Tireli i Dino Debeljuh, sadašnja i bivši zastupnik hrvatskog Sabora iz Istre, pozivaju prijatelje Istre diljem Europe da im pomognu u suprotstavljanju gradnji nove termoelektrane u Plominu na ugljen. O tome su javnost izvijestili na konferenciji za novinare u Puli.

Vlada Republike Hrvatske, unatoč protivljenju građana Istre i prostornom planu Istarske županije, nastavlja s planovima gradnje novog bloka termoelektrane u Plominu na ugljen, snage 500 megavata.

Spaljivanjem novih milijun tona uvoznog ugljena godišnje, Istra ima sve šanse da umjesto razvijene turističke regije s ekološkom poljoprivredom postane još zagađenija regija s dalekosežnim posljedicama za njezine stanovnike i mnogobrojne turiste, stoji uz ostalo u Apelu za Istru koji su danas predstavili Nansi Tireli i Dino Debeljuh. Osim što načinom provođenja ovog projekta Hrvatska krši Arhušku konvenciju, postavlja se i pitanje je li to uopće hrvatski strateški projekt.

Apel za Istru protiv gradnje bloka C plominske termoelektrane na ugljen već su poduprli mnogi bivši istarski zastupnici u Hrvatskom saboru, bivši zastupnik u Slovenskom parlamentu Franco Juri, bivši istarski župani, načelnici općina Labinštine, liječnici, pa čak i sadašnji istarski župan Ivan Jakovčić.

Apel za Istru objavit će se i na društvenim internetskim mrežama kako bi se što više građana, koji su očito zadnja linija obrane, potaknulo da pomognu da Istra ostane biser Mediterana.