Hrvatski radio

Radio Pula

Arheološka istraživanja na pločniku ispred Arene

03.12.2016.

10:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove jeseni nastavljeni su radovi na pločniku ispred pulskog amfiteatra započeti još prije gotovo deset godina. Time je počeo novi višegodišnji ciklus arheoloških istraživanja tijekom kojih će se urediti i okoliš oko Arene.

Cilj je istraživanja otkriti urbanistički kontekst pulske Arene u antičko doba. Sada to zbog nedovršenih istraživanja i neprimjereno uređenog okoliša nije moguće dokučiti. Zato je u prvoj fazi iskapanja uklonjeno ukrasno zelenilo i zid ispred Arene a daljnji radovi na otkrivanju popločenja pokazat će dokle je ono sezalo te kako je prostor oko amfiteatra izgledao u prvom stoljeću naše ere kada je nastao, kaže ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Jedan od najljepših i najbolje očuvanih antičkih spomenika u Hrvatskoj, a i šire, zaslužuje okoliš koji će istaknuti njegovu posebnost i značaj. Ovako uronjena u gradsko tkivo, sa svih strana okružena prometnicama, česta je meta kritike i struke i građana. Idućih godina u partnerskom odnosu Arheološkog muzeja Istre i grada Pule to bi se trebalo promijeniti, pa će uz ulazni dio, na kojem se trenutno radi u idućih dvije, tri godine biti uređen cijeli okoliš ove najočuvanije antičke arene na svijetu.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.