Hrvatski radio

Radio Pula

ATLAS projekt usmjeren valoriziranju kulturne turističke baštine

25.09.2019.

14:25

Autor: Tatjana Kaštelan

Arena, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Arena, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

ATLAS – europski projekt razvoja turizma u Istri privodi se kraju. Puno je već koraka učinjeno, a sutra će na konferenciji u Istarskoj razvojnoj agenciji, biti iznijete brojne ideje na besplatnom međunarodnom natjecanju ovog multidisciplinarnog projekta.

Projekt ATLAS – Adriatic Cultural Tourism Laboratories  usmjeren je rješavanju glavnih izazova u regiji kako bi valorizirao i očuvao bogatu i raznoliku kulturnu baštinu, istodobno podržavajući gospodarski rast i razvoj.

Projekt traje 18 mjeseci, s provedbom je počeo 1. siječnja prošle godine i iznjedrio brojna rješenja u planiranju razvoja usmjerenog na okoliš i kulturnu baštinu. Vrijednost mu je 965 tisuća eura a financira se iz Interreg programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska od 2014. do 2020. godine.

Turističke zajednice Istre i Ližnjana, županijski odjeli za turizam i kulturu, Društvo distrofičara Istre, Istarska razvojna turistička agencija IRTA i Arheološki muzej Istre partneri su u projektu. U suradnji s Istarskom razvojnom agencijom IDA-om održane su edukativne radionice za lokalne i regionalne sudionike kulturnog turizma, potom studente, freelancere i zainteresirane građane.

Teme radionica odnosile su se na dizajn doživljaja turističke destinacije, potom na digitalni marketing i brendiranje u turizmu. Partner je i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli odnosno Fakultet ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković'. Dekan, prof. dr. sc. Robert Zenzerović ističe kako je u okviru projekta odrađeno još niz aktivnosti.

Tako je izrađen promotivni video, na području Ližnjana snimljena bike ruta, a tu je i tematska karta. Već je organiziran Mash Up event u Italiji, a opremili smo, dodaje Zenzerović, kreativni laboratorij za istraživanja i rješavanje društvenih izazova u marketinške svrhe za studente i gospodarstvenike.

U četvrtak, 26. rujna će se, s početkom u 10 sati u Istarskoj razvojnoj agenciji u Puli, na rasporedu je druga Mash Up konferencija – besplatno međunarodno natjecanje čija je namjera spojiti kreativce, ICT stručnjake, video snimatelje, studente, mlade talente, poduzetnike i civilni sektor, točnije sve zainteresirane za multidisciplinaran pristup u području kulturnog turizma.

Opširnije poslušajte u nastavku.

ATLAS projekt usmjeren valoriziranju kulturne turističke baštine

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.