Hrvatski radio

Radio Pula

Atrakcija za ronioce na rtu Kamenjak

22.05.2016.

13:18

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Admiralski brod Jugoslavenske ratne mornarice "Vis" danas je potopljen u premanturskom akvatoriju, uz zapadnu obalu rta Kamenjak. Riječ je o brodu brodu iz Titove ratne flote koji je izgrađen u Uljaniku 1956 godine.

Vis je postao pomorskom atrakcijom u 13 sati kad je uz osiguranje policije i Lučke kapetanije potopljen u uvali Polje. Brod dug 85 metara nalazi se na 250 metara od obale, na dubini od 32 metara. Na njegove gornje palube kada Vis legne na kamenito tlo premantrurskog akvatorija već ovoga ljeta moći će se na dubinu do 20 metara spuštati sve brojnije skupine ronioca početnika. 

U vremenu velikog zanimanja za ronilački turizam, medulinska će općina, na čijem području djeluje četiri ronilačka centra i šest klubova, dobiti izvanrednu atrakciju i adut za privlačenje tuzemnih i inozemnih ljubitelja dubina. Biolozi pak pozdravljaju činjenicu da se u more potapa strano tijelo, jer se na takvim umjetnim grebenima stvara i razvija podmorski život te znatno povećava riblji fond. Mada je u svijetu često potapljanje isluženih brodova da bi se dobile ronilačke atrakcije, ovo je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, pa i na Jadranu, što je i rezultiralo time da je od pokretanja postupka do realizacije prošlo četiri godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

5. Pula Marathon

Pula Marathon