Hrvatski radio

Radio Pula

Bajkeri daruju krv

14.08.2015.

08:42

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zatvaranjem velikih tvrtki, njihovim usitnjavanjem i privatizacijom gotovo je nestala i tradicija kolektivnog darivanja krvi. Iznimka je Uljanik čiji radnici i dalje četvrtkom tradicionalno na Odjelu za transfuzijsku medicinu pulske Opće bolnice daruju tu dragocjenu tekućinu koja „život znači".

Iako radnici više ne dolaze kolektivno darivati krv, nerijetko to još uvijek čine različite udruge, policija, sportski klubovi te očekivano, učenici Srednje medicinske škole. Učinili su to jučer poslijepodne i bajkeri - Free ridersi. Svjesni su kako su upravo oni jedni od najosjetljivijih sudionika u prometu, kaže bajker Denis Floridan.

Zbog povećane aktivnosti tijekom ljeta, uključujući i promet te boravak turista, potražnja za krvlju u tom je razdoblju godine znatno povećana u odnosu na prosjek, ističe doktorica Jasmina Simović Medica - voditeljica jedinice za prikupljanje krvi i proizvodnju krvnih pripravaka. 

No, istarski su darivatelji ustrajni i redoviti u ovoj plemenitoj gesti pa u zdravstveni sustav ulaze dostatne količine krvi, dodaje doktorica Simović Medica. Čak i u izvanrednim situacijama, jer su darivatelji spremni i na hitne pozive i darivanje krvi u bilo koje doba dana i noći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.