Hrvatski radio

Radio Pula

Baldini jedini europarlamentarac iz Istre

15.04.2013.

14:37

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Istre u Europski parlament ulazi jedino Marino Baldini, načelnik Općine Vižinade, koji je bio na listi koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a. Ivan Jakovčić, koji je sa svojom kandidacijskom listom grupe birača osvojio 3,84 posto glasova, ne ulazi u Europski parlament, kao ni Bruno Langer, kandidat na listi Autohtone Hrvatske seljačke stranke, koju je predvodio legendarni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković. On je polučio još slabiji uspjeh od Jakovčića.

Marino Baldini zastupat će interese Istrana u Europskom parlamentu. Zadovoljan što je izabran na listi koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a, istaknuo je kako će ponajprije zastupati građane, ali i onu političku opciju iz koje dolazi te će, kaže, pojačati socijalističko krilo u Europskom parlamentu.

Ivan Jakovčić sa svojom je Kandidacijskom listom grupe birača osvojio 3,84 posto glasova i zauzeo peto mjesto. Jakovčić, kojemu je bila velika želja ući u Europski parlament, za svoj je neuspjeh okrivio je premijera MilanovićaUnatoč obećanju da će se, ako ne prođe u Europski parlament, povući iz aktivne politike, Jakovčić je sinoć najavio moguće aktiviranje zastupničkog mandata u Saboru.

Bruno Langer, koji je bio kandidiran na listi Autohtone Hrvatske seljačke stranke, koju je predvodio zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, kaže pak, kako svojim rezultatom nije razočaran.

Inače, birači su u Istri, očekivano, dali veliku potporu Kandidacijskoj listi grupe birača Ivana Jakovčić, a iza nje sa znatno manjim brojem glasova slijedi koalicija SDP-HNS-HSU.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.