Hrvatski radio

Radio Pula

Barbieri novi rektor pulskog Sveučilišta

13.06.2013.

12:07

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Alfio Barbieri novi je rektor pulskoga Sveučilišta, odlučeno je većinom glasova na jutrošnjoj sjednici Senata. Na tome je mjestu zamijenio dosadašnjega rektora Roberta Matijašića, a okosnice njegova programa bit će, kako kaže, decentralizacija Sveučilišta i učvršćivanje njegovih sastavnica.

Prof. dr. Alfio Barbieri rođen je u Balama. Dugogodišnji je profesor Fakulteta ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković', bio je i dekan toga fakulteta od 2001. do 2005. godine, a u njegovu je mandatu sagrađena nova zgrada fakulteta te je pokrenuo nekoliko značajnih projekata poput poslijediplomskog studija Makroekonomskoga menadžmenta ili pak dislociranih centara u Umagu i Poreču. Od 2007. do 2009. bio je prodekan za poslovne odnose i financije.

U svome ću mandatu raditi na decentralizaciji Sveučilišta i ovlasti rektora, ne želim biti autokrat već biti u službi svih sastavnica sveučilišta, izjavio je Barbieri. Novi će rektor, kako ističe, poštovati želju svake sastavnice Sveučilišta i odluke Vijeća, no misli da bi decentralizacija pridonijela kvalitetnijem razvoju svih dijelova Sveučilišta.

Alfio Barbieri izabran je između trojice kandidata, većinom glasova. Konkurenti su mu bili Lovre Božina i dosadašnji rektor Robert Matijašić koji mu je čestitao na imenovanju i zaželio puno uspjeha.

Četverogodišnji mandat novoga rektora počinje 1. listopada ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.