Hrvatski radio

Radio Pula

Berba maslina, izrada vlastitog ulja i upoznavanje s tradicijom

14.10.2021.

14:01

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Grad Vodnjan/ustupljena fotografija

Foto: Grad Vodnjan/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Istra ulazi u dio godine u kojem nastaju najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu. Vodnjan, na čijem području djeluje čak osam uljara, poziva ljubitelje maslina da uživaju u jedinstvenom doživljaju berbe i izrade vlastitoga ekstra djevičanska maslinova ulja.

Gradsko poduzeće Castelier, čiji je cilj pokretanje turističkog razvoja i jačanje gospodarstva Vodnjanštine, u suradnji s Ekomuzejom, koji promiče i čuva tradicionalne resurse, i Agroturistom, udrugom zaduženom za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, organizira trodnevno iskustvo za sve one koji se žele upoznati s bogatom tradicijom maslinarstva na Vodnjanštini. 

Istra je prema rezultatima Flos Oleija 2021., jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja, i šestu godinu u nizu proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a upravo će na jugu istarskog poluotoka svi zainteresirani posjetitelji moći sami ubrati svoje masline, saznati zanimljivosti o uzgoju i preradi od iskusnih maslinara i agronoma te izraditi vlastito ulje u najnagrađivanijoj hrvatskoj uljari Chiavalon. 

Uz upoznavanje lokalnih gastronomskih delicija i čari Vodnjana kroz uživanje u tradicijskim večeram doručcima, jedinstvenom ručku u masliniku, razgled Ekomuzeja, smještaj u staroj gradskoj jezgri, posjetitelji će kroz posjet uljari te vođenu degustaciju ulja u centru za posjetitelje "Vaga" proširiti svoje znanje o najpoznatijem sastojku tradicionalne istarske kuhinje. 

Uz 71 maslinara koji je uvršten u Flos Olei, od čega čak 11 dolazi s područja Vodnjana, Istra je uvjerljivo najzastupljenija regija u ovogodišnjem izdanju "biblije maslinarstva". Primjerice, drugoplasirana Toskana ima 43 ekstra djevičanska maslinova ulja uvrštena na ovaj ekskluzivan popis. Osam aktivnih uljara i čak 500.000 stabala maslina na Vodnjanštini dovoljno govori o važnosti ove grane gospodarstva za područje u kojem se veliki broj maslinika nalazi još od doba rimskog carstva. O tome najbolje svjedoče arheološka nalazišta o antičkim uljarama na cijelom području. Stoga posjetitelje očekuje potpuni doživljaj i autentično iskustvo za sva osjetila.

Razgovor s direktorom tvrtke Castelier Andreom Manzinom

Galerija
Foto: Grad Vodnjan/ustupljena fotografija, Foto: -/-
Foto: Danilo Dragosavac/Grad Vodnjan/ustupljena fotografija, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.