Hrvatski radio

Radio Pula

Bira se Europsko stablo godine – podržite Najstariju Medulinku

24.02.2021.

12:59

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi (trgu) nakon osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020. godine, predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2021. godine. Natjecanje traje do 28. veljače, a u konkurenciji je 14 stabala iz cijele Europe.

Među njima je naša ladonja jedina kandidatkinja čokoladnih plodova! Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta istarskih mjesta jer se u njenom hladu oduvijek susretalo.

Mali svakodnevni razgovori jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla. Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka.

A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, Najstarija Medulinka, 115 godišnje stablo ladonje na medulinskoj placi.

Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

Podržite "Najstariju Medulinku – čokoladno stablo naših uspomena" glasanjem putem Internet stranice za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese.

U razdoblju od 22. do 28. veljače 2021. godine rezultati glasovanja su tajni.

Pobjednik natjecanja biti će proglašen u on-line svečanosti 17. ožujka 2021. u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future u Bruxellesu.

Upute za glasovanje: – pristupiti stranici www.treeoftheyear.org/CR (na hrvatskom jeziku);

– odabrati dva kandidata i glasovati;

– za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;

– glas će biti uvažen nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu.

Uz video kojim se predstavlja u natjecanju https://youtu.be/uvnWhXbDe6o, pogledajte i i video plesnog izazova posvećen protagonistici ove priče, a sve aktivnosti za i s "Najstarijom Medulinkom" mogu se pratiti putem Facebook grupe "NAJSTARIJA MEDULINKA predstavlja RH u natjecanju za EUROPSKO STABLO 2021.!"

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.