Hrvatski radio

Radio Pula

Blagdan je Vele Gospe

15.08.2015.

01:00

Autor: Bruno Krajcar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Kao i u velikom broju država, u Hrvatskoj je državni blagdan a slavi se i u svim istarskim marijanskim svetištima.

U pulskom Svetištu Gospe od Milosti obilježava se jutarnjom Svetom Misom u 9.30 koju predvodi upravitelj Svetišta, fra Bojan Rizvan, te večernjom koncelebriranom Svetom Misom koju predvodi fra Darko Tepert, profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.  

U pulskoj Katedrali misno slavlje počinje u 10.30 a porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predvodit će svečano koncelebrirano misno slavlje u porečkoj Eufrazijevoj bazilici s početkom u 11 sati.  

U 18.30, pola sata prije večernje svete mise molit će se krunica za obitelj.

U marijanskim svetištima u Istri i diljem Hrvatske okuplja se tradicionalno veliki broj hodočasnika. Teologija nas uči da je Marijino uznesenje dušom i tijelom na nebo, kruna njezina bogomajčinstva, vječnog djevičanstva i bezgrješnog začeća. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo po završetku njezina zemaljskog života, papa Pio XII. proglasio je člankom vjere 1. studenoga 1950. Slaveći ovu veliku Marijinu svetkovinu, kao uostalom i druge njezine blagdane i spomendane, možemo se s pravom pitati kakve veze Marija ima s današnjim svijetom i što mu ona može dati.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.