Hrvatski radio

Radio Pula

Blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo u Istri

16.06.2022.

10:32

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Tijelovo u Puli, jedna od procesija

Tijelovo u Puli, jedna od procesija

Foto: Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije / Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije

Blagdan je Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. U Hrvatskoj je i neradni dan. Nakon dvije pandemijske godine, diljem naše zemlje vjernici će se okupiti u tijelovskim procesijama na gradskim ulicama, kojima žele posvjedočiti snagu Kristove euharistijske prisutnosti i ljubavi

Katolička crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak i koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa.


Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod belgijskoga grada Liegea, u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja. Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat.


Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Tijelovo; jedna od procesija u Puli

Tijelovo; jedna od procesija u Puli

Foto: Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Pula / Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Istri svečano koncelebrirano misno slavlje u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije počet će u 18 sati, a nakon mise uslijedit će tradicionalna Tijelovska procesija gradskim ulicama.


Procesija će krenuti iz Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, potom će ići Rivom, pa Ulicom sv. Ivana, Ulicom Dubrovačke bratovštine te Scalierovom ulicom. Procesija će završiti svečanim blagoslovom u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Misu i procesiju predvodit će porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.


Blagdan Tijelova u Istri prolazi i u znaku vrlo dobrih turističkih brojki. U odnosu na rekordnu 2019. godinu u našoj je županiji 9% više gostiju. Lijepo vrijeme i praznici u Njemačkoj, svakako su doprinijeli dobrim brojkama vjernih turista, a najveći istarski grad Pula se u lipnju može pohvaliti s 10 posto više dolazaka nego predpandemijske 2019.

Tijelovo u Puli, jedna od održanih procesija

Tijelovo u Puli, jedna od održanih procesija

Foto: Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Pula / Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Županijski dnevnik Radio Pule

Glavna informativna emisija HRT-a Radio Pule od ponedjeljka do subote u 16 sati donosi vijesti i aktualnosti iz Istarske županije, zemlje i svijeta. Županijski dnevnik sadržava i pregled kulturnih i sportskih zbivanja te vremensku prognozu.

Poslušajte u Slušaonici