Hrvatski radio

Radio Pula

Blagdan Svetog Maura - zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije

21.11.2018.

09:38

Autor: Mauro Giorgi

foto: Marko Percan

foto: Marko Percan

Foto: - / -

Kao i svake godine i ovaj će se put nizom događanja, koncerata, predavanja i natjecanja obilježiti današnji dan, blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije. Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa koja je održana u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici.

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a ponovno se održala i procesija ulicama grada u čast sveca zaštitnika u kojoj su sudjelovali predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, te nosili relikvije sveca.

Svečana misa održana je u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija je krenula nakon mise Ulicom sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodio je mons. dr. Antun Škvorčević, biskup požeški u koncelebraciji s biskupima Riječke mitropolije svećenicima Porečko-pulske biskupije. Pjevanje je predvodio mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli.

Tradicionalni cjelodnevni program će se, uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, glazbu i ples, odvijati od jutra do večeri.Za zabavni program na trgu bit će zaduženi Baredinesaurusi, Orchestra Istriana, limena glazba „Porečki delfini“, Anelidi i Vesna Nežić Ružić, dok od 20.00 sati na scenu stupaju Koktelsi. Osim bogatog glazbenog programa, na 17. Festivalu od palente od marende do večere, podijelit će se i 500 besplatnih porcija palente s bakalarom i maslinovim uljem na Trgu slobode nakon procesije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.