Hrvatski radio

Radio Pula

Blagdan Svih svetih i Dušni dan za one koji više nisu s nama

31.10.2016.

10:26

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na blagdan Svih svetih i Dušni dan sva su istarska groblja posebno uređena i spremna za ove blagdane kada se prisjećamo onih koji više nisu s nama. Na grobove svojih najmilijih građani donose cvijeće i pale svijeće.

Blagdan Svih svetih crkveni je blagdan koji je prihvaćen i kao civilizacijska vrijednost pa je u mnogim zemljama tako i u našoj, 1. studenoga neradni dan.

Premda je za sve mrtve određen Dušni dan, koji se obilježava 2. studenog, upravo se blagdan Svih svetih uvriježio kao dan kada posjećujemo grobove naših pokojnika.

Na blagdan Svih svetih i na Dušni dan ožive sva groblja u Istri, među kojima je čak pedesetak groblja u središnjoj Istri. Svaki srednjovjekovni gradić ima barem jedno groblje s crkvicom, a u općini Cerovlje, primjerice, gdje živi samo oko tisuću i pol stanovnika, ima ih desetak.

Svi sveti kojeg slavimo 1. studenoga spomen je na svete, i poznate i nepoznate. U kršćanskoj se tradiciji slavi od 4. stoljeća, no tek je godine 835. papa Grgur četvrti odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga.

Pod nazivom Svi sveti ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je više onih koji nisu stavljeni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Vjernici se na Dušni dan, 2. studenoga, posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima. Dan kada se uz svijeće podno križeva prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svijetlu vjere pronašli svoj mir.

Današnje generacije su navikle blagdan Svih svetih zvati Danom mrtvih, što je netočno, jer je kršćanska poruka da smrt nije kraj, nego samo prijelaz u novi život, život s Bogom oči u oči.

U rovinjskoj crkvi Oratorij dan pred Sve svete održava se već tradicionalni Holywin, bdijenje uoči svetkovine Svih svetih. Misno slavlje u 18 sati predvodi generalni vikar biskupije i rovinjski župnik mons. Vilim Grbac. Klanjanje traje do 21 sata.

'Holywin – Svetost pobjeđuje' je misno bdijenje mladih koje se već niz godina organizira noć uoči Svih svetih, 31. listopada. Bdijenje se organizira u brojnim crkvama diljem Hrvatske i svijeta. U Hrvatskoj se prvi puta održao 2003. godine. Holywin je pokrenut radi obnavljanja običaja okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.