Hrvatski radio

Radio Pula

Blagdan Velike Gospe: Proslave u Istri

12.08.2016.

20:23

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nastavku pojedinosti o događajima u povodu proslave svetkovine Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na području Porečke i Pulske biskupije i najava predstavljanja izdanja „Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788 in Istria“ u Pićnu.

Pula: Svetkovina Uznesenja Marijina u katedrali

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u ponedjeljak, 15. kolovoza 2016. godine, u pulskoj prvostolnoj župi bit će 4 misna slavlja. Jutarnje u 8 sati u crkvi Misericordiae, u 9 sati na talijanskom jeziku u katedrali predvodi preč. Željko Staver, u 10.30 središnje svečano misno slavlje predvodi preč. Piergiorgio De Angelis, rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Večernje misno slavlje, s početkom u 20 sati bit će u katedrali.

Poreč: Mise na Svetkovinu Velike Gospe

Na Svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u ponedjeljak, 15. kolovoza 2016. godine, svete će Mise u porečkoj prvostolnici biti: u 07.30 u Bazilici, u 09 u crkvi Gospe od Anđela, u 11 središnje misno slavlje u Bazilici će predvoditi biskup u miru mons. Ivan Milovan. Večernje misno slavlje u Bazilici bit će u 19 sati.

Šijana (Pula): Trodnevnica povodom svetkovine Uznesenja

U Svetištu Gospe od Milosti u Šijani svetkovini Uznesenja Marijina prethodit će trodnevna duhovna priprava od petka, 12. kolovoza do nedjelje, 14. kolovoza, svakodnevno s početkom u 19 sati. U ponedjeljak, 15. kolovoza, na dan svetkovine, središnje svečano misno slavlje u 19 sati, kao i trodnevnicu, predvodit će fra Bojan Rizvan.

Božje Polje (Vižinada): Proslava Velike Gospe

Jedno od najpoznatijih hodočasničkih odredišta o blagdanu Uznesenja na području Porečke i Pulske biskupije je crkva Blažene Djevice Marije na lokalitetu Božje Polje nedaleko Vižinade. U ponedjeljak, 15. kolovoza 2016. misno slavlje na otvorenom, pored crkve, predvodit će kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić.  Sat vremena prije mise bit će mogućnost za ispovijed.

Pićan: O blagdanu sv. Roka predstavljanje izdanja „Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788 in Istria“

Blagdan sv. Roka, u utorak, 16. kolovoza 2016., će u Pićnu biti obilježen svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje će u župnoj crkvi s početkom u 11 sati predvoditi generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac. U zavjetnoj crkvici sv. Roka misno slavlje je u 8 sati.  

U 12.30 sati u prostorijama Centra za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) u Pićnu uslijedit će predstavljanje vrijednog povijesnog izdanja „Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788 in Istria“.

Knjigu će predstaviti Ladislav Dobrica, Mirjana Matijević Sokol, Jakov Jelinčić i Elvis Orbanić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.