Hrvatski radio

Radio Pula

Bolnica: kadrovi i liste čekanja problemi koji su se mogli predvidjeti

05.03.2019.

16:16

Autor: Tatjana Kaštelan

Bolnica Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Bolnica Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Hrvatskoj je gotovo nema nezaposlenog liječnika. Problem u bolnicama nastaje kada se liječnici razbole, odu na bolovanje, pa odjeli ostaju bez specijalista, što je trenutačno slučaj na pulskim odjelima dermatologije i pulmologije.

Prije dvije godine dvije su specijalistice otišle u privatne poliklinike i ostali smo na jednom dermatologu, doktorici koja je trenutačno na bolovanju, kaže ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić. Imamo na ispomoći specijalisticu dermatologije koja dolazi iz Rijeke.

Na specijalizaciji su dvije liječnice, no bez obzira na to što specijalizanti imaju ugovore o povratku, oni mogu pronaći radno mjesto u drugim ustanovama. U ovom je trenutku problem s dermatologijom i pulmologijom a kronični problemi su OHBP (Objedinjeni hitni bolnički prijem) te pedijatrija koja je specifična za rad a među studentima je slabiji interes za tako težak posao.

Nedostatak liječnika dovodi do duljih listi čekanja, no pacijenti s hitnom indikacijom ne smiju čekati. Stoga treba dobro klasificirati pacijenta – a to mogu liječnici obiteljske medicine. S uputnice se ne iščitava radi li se o akutnom, hitnom ili o kroničnom stanju. Bolnica je stoga u dogovoru s Domom zdravlja odnosno liječnicima obiteljske medicine koji znaju proceduru, u kontaktu su sa službama odnosno specijalistima, ističe Hrstić. Uz uputnicu, nekoliko rečenica liječnika opće medicine proslijedi se voditeljima odjela koji potom daju termine ovisno o stanju pacijenta.

Problem je složen, kao i rješenje koje postoji, ističe Hrstić. Pomoć drugih zdravstvenih ustanova, definiranje povratka specijalizanata koji bi tijekom staža trebali dulje boraviti u bolnici, potom pravilno iščitavanje hitnoće kod obiteljskih liječnika. A najvažnija stavka ponuditi liječnicima koji dolaze smještaj, što je u Istarskoj županiji gotovo utopija. Problem je prisutan u svim hrvatskim bolnicama pa bi mjerodavne institucije trebale osigurati posao i prihvatljive životne uvjete liječnicima, budući da se ova situacija odavno mogla predvidjeti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Bolnica: kadrovi i liste čekanja problemi koji su se mogli predvidjeti

Razgovor s ravnateljicom Opće bolnice Pula Irenom Hrstić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć