Hrvatski radio

Radio Pula

Borba protiv raka - jedan od zdravstvenih prioriteta Istarske županije

04.02.2021.

07:32

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.

Zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar ističe da ove godine Međunarodni dan borbe protiv raka ima dodatni značaj s obzirom na pandemiju virusa COVID-19.   

- Proteklih godinu dana svijet se bori s koronavirusom koji je postao apsoluti zdravstveni prioritet vlada diljem svijeta. Međutim, ono što se ni u jednom trenutku ne smije smetnuti s uma je činjenica da pojavom virusa nisu nestale druge bolesti pa ni one zloćudne. Iz tog razloga, iznova je potrebno istaknuti važnost prevencije i ranog otkrivanja raka jer jedino pravodobno detektiranje bolesti i njezino liječenje, mogu spasiti život - poručila je zamjenica župana.           

Borba protiv raka prepoznata je i u Planu za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije, a Županija dugi niz godina sufinancira brojne programe i udruge, u čijem je djelokrugu rada i navedena javnozdravstvena problematika. Spomenimo tako rad Kluba žena liječenih od karcinoma dojke - Gea Pula i dugogodišnji program pomoći oboljelim i operiranim ženama u postoperativnoj rehabilitaciji i uključivanju u svakodnevne aktivnosti te povećanje kvalitete života, što financijski podupire Županija. 

Liga protiv raka Pula, između ostalog, pruža psihosocijalnu pomoć i podršku onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima, a Udruga Martišnjak z muštaci bavi se muškim zdravljem. Lani je tako, zahvaljujući Istarskoj županiji, omogućen tisak i podjela 10.000 primjeraka informativnih knjižica s ciljem dobivanja kvalitetnih i razumljivih informacija o tumoru prostate (najčešći tumor muškaraca u razvijenim zemljama), tumoru testisa i psihičkim poremećajima vezanima za te tumore. 

- U Županijskom programu otkrivanja raka dojke dogodio se pad odaziva žena na mamografije u odnosu na ranije godine, pa je izvršena posebna evaluacija i analiza učinkovitosti tog programa. Zaključeno je da je svrsishodno i učinkovito i dalje provoditi navedeni program kod žena s navršenih 45. godina života, budući da nacionalni programi obuhvaćaju žene od 50.-te godine nadalje, a ranim otkrivanjem raka u mlađoj životnoj dobi značajno se može utjecati na smanjenje smrtnosti od te bolesti - pojašnjava Ćakić Kuhar dodajući da su rezultati obavljene analize ukazali na zastarjelost i potrebnu obnovu mamografa u Istarskoj županiji. Zato je 2019. godine kupljen i stavljen u funkciju novi digitalni mamograf s tomosintezom u Općoj bolnici Pula, a dodatni digitalni mamograf s tomosintezom Istarski domovi zdravlja su nabavili prošle godine za središnju i sjevernu Istru.  

Još jedna županijska ustanova, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, provodi programe s ciljem ranog otkrivanja bolesti, kvalitetne organizacije i evaluacije nacionalnih preventivnih programa. Zavod tako upućuje pozive na mamografiju, pozive na uključivanje u programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji uključuju testiranje stolice s priloženim edukativnim lecima, šalje materijale za uzimanje i slanje uzoraka stolice osobama, testira uzorke stolice, a termin za kolonoskopiju u OB Pula dodjeljuje se osobama s pozitivnim nalazom krvi u stolici. Također, putem besplatnog telefona pružaju se informacije svim zainteresiranim građanima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.