Hrvatski radio

Radio Pula

Boris Miletić istupio iz IDS-a

05.02.2022.

14:05

Autor: HRT

Boris Miletić

Boris Miletić

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Istarski župan i donedavni predsjednik IDS-a Boris Miletić odlučio je istupiti iz stranke čiji je bio član od 1996. Predsjednik IDS-a Dalibor Paus tu odluku ocjenjuje ishitrenom napominjući da je stranka u tim okolnostima obustavila stegovni postupak protiv Miletića.

"IDS je godinama bio simbol progresivne i liberalne politike, simbol otpora primitivizmu. Izgradili smo naprednu zajednicu u državi koja se ne može pohvaliti s puno toga. IDS sada, na žalost, kreće drugim smjerom i mene je novo vodstvo, očito, prepoznalo kao najveću prepreku tom političkom zaokretu", istaknuo je Miletić u svom priopćenju za javnost.


Dodao je kako mu je žao i nije mogao ni sanjati da će IDS eliminirati ljude jer je, "kako čitam, izostala suradnja s vodstvom stranke".


"Sve ovo što sada čitam kao razloge zbog kojih me treba disciplinirati, nitko nije niti spomenuo na izvanrednoj saboru IDS-a u rujnu prošle godine na kojoj je moje izvješće prihvaćeno jednoglasno, s jednim suzdržanim glasom. U trenutku kad sam preuzeo političku odgovornost za rezultate izbora i kad smo trebali o svemu raspravljati, nitko nije rekao niti riječ, kao niti puno puta prije toga", ustvrdio je Miletić.


Dodao je kako je sve odluke u IDS-u, dok je on bio njegov predsjednik, uvijek donosilo predsjedništvo stranke.


"Čitam sada da je to bio autokratski način vođenja stranke na koji nitko, do jučer, nije imao prigovor. Danas, šest mjeseci kasnije, novi predsjednik stranke donosi odluku da me treba disciplinirati. Nakon izbora dao sam mandat na raspolaganje i preuzeo političku odgovornost za rezultat izbora. Predugo sam u politici da ne bih znao procijeniti da suradnja s ovakvim predsjednikom nije moguća", poručio je Boris Miletić, napomenuvši da sada osjeća "tugu i gorčinu jer u IDS-u gleda ono što smo gledali u drugim strankama".


Ocijenio je kako je IDS dugo bio drukčiji i bolji od drugih stranaka te kako mu je žao što to više nije tako.


"Nakon četiri pobjede na lokalnim izborima, osvojena po tri saborska mandata na troje parlamentarnih izbora, osvojenih mjesta u Europskom parlamentu na dvoje europskih izbora i gotovo osam godina na čelu IDS-a koji je svo to vrijeme bio utjecajna i najjača hrvatska regionalna stranka, danas sam predao svoju ispisnicu iz IDS-a", naveo je Miletić.


Zaključio je kako s današnjim danom, nakon njegovog istupanja iz stranke, nakon 29 godina i prvi put otkako postoje županije 'IDS izgubio Istarsku županiju'.


"Novi predsjednik IDS-a sada ima priliku nesmetano pokazati što zna i može", poručio je Miletić.


Predsjedništvo stranke IDS-a pokrenulo je stegovni postupak protiv Miletića zbog povrede Etičkog kodeksa i statuta IDS-a, a odluka o tome donesena je sinoć.


- Žao mi je zbog toga i zbog svega što je Miletić napravio kao predsjednik stranke i gradonačelnika Pule. Mislim da je to ishitrena odluka a šta ona znači u kontekstu njegove pozicije župana, vidjet ćemo i o tome razgovarati i raspravljati unutar stranke - poručio je Paus.


Dodao je kako je sinoćnja sjednica Predsjedništva IDS-a bila teška zbog naravi odluke o pokretanju stegovnog postupka protiv Borisa Miletića.


- Nije bilo povišenih tonova i svi sudionici su sudjelovali u raspravi, te je od 18 prisutnih članova, 17 bilo za pokretanje stegovnog postupka protiv Borisa Miletića a jedan je bio suzdržan - kazao je Paus.


Nije htio odgovoriti na pitanje zbog čega je konkretno pokrenut stegovni postupak. Po njegovim riječima IDS ne želi “iznositi u javnost prljavo rublje i zamarati javnost jer ima puno važniji tema za Istru kojima se treba baviti”.


- O konkretnim tezama ovog slučaja ne možemo ulaziti, trebamo dati Predsjedništvu vremena da analizira sve činjenice i argumente i da donese konačnu odluku. Međusobno razumijevanje, poštivanje i jedinstvo stranke važnije nam je od svega i od pojedinaca, to je neophodan i nužan način na koje želim i dalje raditi i to je diskusija na Predsjedništvu pokazala - poručio je Dalibor Paus, dodavši da je IDS najjača regionalna stranka u Hrvatskoj koja se sustavno i iskreno zalaže za javni interes i dobrobit Istrana.


Na pitanje novinara istaknuo je kako stranka ima indicije da su povrijeđene određene odredbe Etičkog kodeksa i statuta i s obzirom na to, Predsjedništvo IDS-a utvrdit će činjenice i donijeti konačnu odluku.


Pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio je kako zbog stanja u IDS-u traži hitne izbore na županijskoj razini te je pozvao IDS i župana Borisa Miletića da “Istru ne drže svojim taocem”.


- Najiskrenije pozivam IDS i župana Borisa Miletića da Istru ne drže svojim taocem i da u što kraćem roku omoguće raspisivanje prijevremenih izbora na županijskoj razini, kako za mjesto župana tako i za županijsku skupštinu. Uvjeren sam da ćemo svi od toga imati puno više koristi, kako gradovi i općine, tako i IDS, a ponajviše građani naše županije - istaknuo je Zoričić.


Dodao je kako mu je kao gradonačelniku najvećeg grada u Istri jako stalo da županijska razina vlasti bude stabilna i funkcionalna, bez obzira koja politička opcija čini većinu.


- Nakon sinoćnje odluke Predsjedništva IDS-a, jasno je da će vlast na razini Istarske županije biti apsolutno nefunkcionalna bez obzira na razvoj događaja. Ući ćemo u fazu natezanja i trgovine, a Istarska će županija postati taocem IDS-ove ‘brakorazvodne parnice'” - ustvrdio je Zoričić.


Dodao je i kako “gradovi i općine nemaju vremena za gubljenje”.


(HINA)


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.