Hrvatski radio

Radio Pula

Brijuni dobivaju ekološko hibridno plovilo

24.01.2016.

11:17

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akvatorij zaštićenog područja Nacionalnog parka Brijuni od sredine idućeg tjedna nadzirat će novo, eklološki prihvatljivo, hibridno plovilo. Gradnju plovila, čija je vrijednost milijun i 600 tisuća kuna, gotovo u cijelosti financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Brodica je izgrađena u rapskom malom brodogradilištu "Pičuljan", dužine je nešto više od 9 metara i dosiže maksimalnu brzinu do 30 čvorova. Uz klasičan pogon, koristi se i dvama elektromotorima, kaže Stjepan Sušac, glavni čuvar prirode Nacionalnog parka Brijuni.

Osim za nadzor, plovilo koje još nije dobilo ime, a mogu ga predložiti i sami građani, poslužit će i za istraživanje mora oko Brijuna, koje se odlikuje velikim bogatstvom flore i faune, kaže ravnatelj parka Sandro Dujmović.

Na nacionalnoj razini pet je zaštićenih morskih područja, među njima jedan od najpoznatijih Nacionalni park Mljet koji bi uskoro trebao dobiti čak tri hibridna plovila, rekao je donedavni pomoćnik ministra zaštite okoliša Nenad Strizrep. Sve se provodi u sklopu projekta "Zelena linija" koji je Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo prije 2 godine.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.